Meghackelhették az MTA egyik Facebook-oldalát

Fotó: Glen Carrie/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.7 - 19:51

Illetéktelenek vehették át a hatalmat a helyesiras.hu Facebook-oldala felett, akik már meg is változtatták annak nevét, profilképét és borítóképét.

Feltörhették a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesiras.hu weboldalához tartozó Facebook-oldalát. A több mint 18 ezer követővel rendelkező oldalt átnevezték, a Caso Cerrado club de Fans, vagyis a spanyol nyelvű amerikai bírósági tévéműsor, a Lezárt ügy rajongói klubja lett belőle – szúrta ki a hvg.hu

Az ismeretlen elkövetők a helyesiras.hu oldalának nemcsak nevét, hanem a profilképét és a borítóképét is lecserélték, és az első bejegyzést, amely valószínűleg már nem az MTA Nyelvtudományi Intézetének posztja volt, április 23-án tették közzé.

A hvg.hu szerint az oldal eredeti tulajdonosai február 9-én tehették közzé az utolsó bejegyzésüket, így az ismeretlenek valamikor az elmúlt három hónapban törhették fel a helyesiras.hu Facebookját.

A tettesek pénteken délután cserélték le az oldal nevét, profilképét és borítóképét, a névváltoztatásról a követőket értesítette is a Facebook. A hvg.hu kereste az MTA sajtóosztályát, választ még nem kaptak a kérdéseikre.