Megerőszakoltak egy nőt a vonaton, de senki sem lépett közbe

Fotó: Unsplash/Vincent Guth (Illusztráció)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 18. - 10:25

A múlt héten állítólag megerőszakoltak egy nőt egy philadelphiai elővárosi vonaton, miközben a rendőrség szerint „sokan“ voltak a közelben, akiknek „tenniük kellett volna valamit“.

A rendőrség közölte, hogy letartóztattak egy férfit, akinek köze van a nemi erőszakhoz, amely állítólag szerdán történt a SEPTA El vonaton. A 35 éves Fishton Ngoy ellen nemi erőszak és több más bűncselekmény miatt emeltek vádat. A hatóságok szerint az esetet rögzítették a biztonsági felvételek, amelyeken a vonaton a történtek idején tartózkodó járókelők láthatók, akik „nem tettek semmit“. 

„Figyeltek? Nem tudom. Ismétlem, még mindig vizsgáljuk a videót, de véleményem szerint sok embernek kellett volna közbelépnie. Valakinek tennie kellett volna valamit. Ez jól mutatja, hogy hol tartunk a társadalomban. Ki engedné meg, hogy ilyesmi megtörténjen? Szóval ez aggasztó, de ismétlem, dolgozunk rajta, és próbáljuk azonosítani azokat, akiket láttunk akkoriban a vonalon fel- és leszállni“

– mondta Tim Bernhardt, Upper Darby rendőrfelügyelője.  

A felügyelő hozzátette, hogy az áldozatot kórházba szállították, aki már „javulófélben van“, és „remélhetőleg túl lesz rajta“. Bernhardt, aki “aggasztónak” nevezte a járókelők tétlenségét, elmondta, hogy a rendőröket szerda este 10 óra körül hívták ki a 69. utcai végállomáshoz a vonaton történt támadás után.

A SEPTA közleményt adott ki, amelyben „borzalmas bűncselekménynek“ nevezte az esetet, és azt mondta, hogy „a vonaton mások is voltak, akik szemtanúi voltak ennek a szörnyű tettnek, és talán hamarabb meg lehetett volna állítani, ha egy utas hívja a 911-et“. A SEPTA közleményében azt írta, hogy az egyik rendőr hívta a 911-et – írja a CBS News

A vonatot használó ingázók megdöbbenéssel értesültek az esetről. Shane Brown a CBS Philadelphiának azt mondta: „több biztonsági szolgálatra van szükségük, tényleg. Tényleg sok biztonsági emberre van szükségük, mert egyre rosszabb a helyzet. Még a buszra sem lehet felszállni“.

A rendőrség szerint a gyanúsított nem ismerte az áldozatot.