Megérkeztek a csomagolás nélküli samponok és mosószerek az üzletekbe

Kiss László

2019. november 19. - 09:50

Csehországban már arra is lehetőségük van a vásárlóknak, hogy a különböző háztartási termékeket újrahasznosított csomagolásban szerezzék be.

A DM tesztjei után Csehországban már a Rossmann üzleteiben is elérhető az újratöltő automata, melyből nyolc különböző terméket, többnyire sampont és mosószert vételezhetnek az ügyfelek. A rendszer bevezetésének célja teljesen egyértelmű, így szeretnék ugyanis csökkenteni a felhasznált, majd újra nem hasznosított műanyag dobozok és palackok számát.

“Amikor a vásárló megérkezik az üzletbe, kiválaszt egy üres palackot, megtölti azt az automatából, majd közvetlenül a töltőállomáson beolvassa a kódját, ami után kap egy vonalkódot, amin természetesen a vásárlás időpontja és a lejárati idő is szerepel. A palack természetesen többször, több üzletben is felhasználható, így a műanyag palackok száma jelentős mértékben visszaszorítható”, nyilatkozta Olga Stanley, a Rossmann szóvivője.

Fotó: Rossmann

A környezetkímélő megoldás Csehország öt városában vehető egyelőre igénybe, ám nem lepődnénk meg, ha ezeknek a száma hamarosan rohamos ütemben nőni kezdene. Számítások szerint, ha minden cseh háztartás műanyagmentes csomagolásra váltana az adott termékkategóriában, évente nagyjából 5000 tonna műanyagtól szabadítanák meg a világot.

Az egész folyamatot elindító DM eddig két prágai üzletében tesztelte a megoldást, ám hamar kiderült, hogy a vásárlók kifejezetten díjazzák a környezetvédelemért tett erőfeszítéseiket.

“Köszönhetően a pozitív visszajelzéseknek a töltőállomások száma a kétszeresére nőtt”, számolt be a sikerről Jiri Peroutka, a DM szóvivője, aki hozzátette, jövő februárban több cseh nagyvárosban is elérhetővé teszik a szolgáltatást, amely Romániában, Szlovákiában és Ausztriában is elérhető az ügyfelek előtt.