Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Megdőlt a fővárosi szélrekord szerdán

A János-hegyen óránkénti 79,6 kilométeres széllökést mértek. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekordot 2007-ben jegyezték fel.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben arról számolt be, miszerint november 8-án, szerdán egy átvonuló hidegfront hatására sokfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott a szél.

Kiemelik, Budapesten, a János-hegyen óránkénti 79,6 kilométeres széllökést mértek, amellyel új napi fővárosi széllökésrekord született. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord óránkénti 68,4 kilométeres szél volt, amelyet Lágymányoson regisztráltak még 2007-ben. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Mint írják, a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adatok.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel – teszik hozzá.

Megjegyzik, bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.