Mától biztonságosan fogyasztható a lisztkukac Európában
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság veszélytelennek minősítette a közönséges lisztbogár lárvájának emberi fogyasztását, így a közeljövőben fellendülhet az öreg kontinens ehető rovarpiaca.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság veszélytelennek minősítette a közönséges lisztbogár lárvájának emberi fogyasztását, így a közeljövőben fellendülhet az öreg kontinens ehető rovarpiaca.
A döntést a francia élelmiszer-munkacsoport kutatási eredményeinek köszönhetik, azonban a végleges jóváhagyásig még várni kell, hiszen ahhoz még szükséges lesz az Európai Bizottság Egészségügyi Főigazgatóságának is elfogadnia a piacra dobáshoz elengedhetetlen feltételeket.
A bejelentés óriási előrelépés a piac számára, amely az előző évtizedben vált igazán népszerűvé. Tudományosan bizonyított tény, hogy a zsírmentes rovari eredetű fehérjék fogyasztása egészséges, mindezidáig azonban csak a trópusi égöv országaiban számított elfogadottnak az imágók és lárváik napi szintű felhasználása az ételekben.
A lisztkukactermékek egyik legnagyobb európai forgalmazója, az Ynsect cég vezérigazgatója, Antoine Hubert az Inside FMCG hírportál megkeresésere elmondta, komoly sikerként értékelte a hatóságok döntését.
„Óriási sikernek tartom ezt a korszakalkotó döntést, ami megkoronázza a hosszú évek óta zajló munkánkat, amit az európai ehető rovarpiacon folytattunk. Bízom benne, hogy ez a pozitív értékelés csak egy lesz a sok közül.”
A szárított lisztkukac lehet az első rovar a világon, amit emberi fogyasztásra biztonságosnak értékelhetnek, így akár prémium termékként árusíthatják majd a belőlük készült táplálékkiegészítőket is. Ha minden a tervek szerint alakul, a lisztkukacot Európa-szerte tenyészthetik külön erre a célra kialakított farmokon.