Már szeptemberre elkészülhet a gyerekeknek szánt, egydózisú koronavírus elleni oltóanyag

Shepherdsville, 2021. március 1. Az új koronavírus ellen a Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag első dobozait készítik elő kiszállításra a McKesson cég elosztóközpontjában, a Kentucky állambeli Shepherdsville-ben 2021. március 1-jén. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) február 27-én hagyta jóvá a Johnson and Johnson szérumának vészhelyzeti alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzésének érdekében. MTI/EPA/AP pool/Timothy D. Easley
not image

Kolláth Benjámin

2021. március 4. - 08:08

A Johnson & Johnson vezérigazgatója, Alex Gorsky szerint szeptemberre már a 18 évesek számára készített vakcinájuk is lesz. Gorsky a Washington Post konferenciahívásán beszélt erről szerdán.

„Úgy gondolom, ekkor a legvalószínűbb az érkezése. A jó hír, hogy a gyógyszerfelügyelet már dolgozik a cégekkel közösen az engedélyeztetési irányvonalakon, hogy megfelelően gyűjthessünk adatokat.”

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy vakcinájuk egyik fő előnye, hogy már korábban is használtak hasonló anyagot kiskorúakon: „Az AdVac 26-ot több korcsoporton, fiatalokon és időseken is használtuk Afrikában, amikor az ebola és a HIV ellen fejlesztettünk vakcinát. Emiatt optimisták vagyunk, hogy a szabadalmunk biztonságos lesz a korcsoport számára, ettől még persze fogjuk tesztelni.”

A CNN rámutatott, a Johnson & Johnson múlt héten jelentette be először, hogy vakcinájuk hatásait kamaszokon is teszteljék, ezt Gorsky szerint 12-18 évesekkel kezdik, majd innen mennek lefelé.

Dr. Macaya Douoguih, a J&J vakcinafejlesztői partnerének, a Janssennek a fejlesztési és orvosi igazgatója múlt héten az Egyesült Államok Járványügyi Központjának meghallgatásán beszélt arról, hogy emellett a második és harmadik harmadban lévő terhes nők beoltásáról is készül egy tanulmányuk március végén.