Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Már idén megszavazhatja a parlament a háromgyerekes anyák szja-mentességét

A közgazdász azt gondolja, 120-150 milliárd forintba kerülne évente a miniszterelnök által bejelentett kedvezmény.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök a Demográfiai Csúcstalálkozón közölte, a kormány tervei szerint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét a háromgyerekesekre is kiterjesztik. Elmondása szerint „nem szoktuk bevallani, de valójában itt Magyarországon a nők tartják össze a családokat”.

Majd hozzátette, „várom a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad”, valószínűleg azért, mert Varga Mihály pénzügyminiszternek van még gondja a költségvetéssel, valamint a kassza hiányával. Az adómentesség kiterjesztése kapcsán pedig Lentner Csaba közgazdász professzor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyilatkozott nemrégiben az economx.hu-nak. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Azt mondta, szerinte nem kell sokat várni, akár már 2023-ban a parlament elé kerülhetnek a szükséges végrehajtási rendeletek. Azt a gazdasági szakértő is elismerte, hogy sem a 2023-as, sem pedig a 2024-es költségvetés nem nevezhető sziklaszilárdnak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy családvédelmi kérdésekre mindig volt/van pénz, hiszen ez a kormányzat egyik fő üzenete. „Ez a megvalósítás előtti utolsó nagy bejelentés” – szögezte le, hozzáfűzve: ezután már a tettek következnek.

A lap kifejtette, amennyiben 190 ezer háromgyermekes édesanyáról beszélünk, akkor az ő szja-mentességük bruttó 200 milliárd forintba kerülne, ugyanakkor ez az összeg nagyságrendileg csökkenthető, hiszen ezen anyák már így is több adókedvezményben részesül(het)nek (pl. a fiatal házasok adókedvezménye, a gyermekek után járó kedvezmények, vagy épp a 25 év aluliakra vonatkozó adómentesség). Ez alapján a közgazdász úgy véli, a változtatás nem kerülne többe, mint 120-150 milliárd forint, ezért nem jelenthet „nagy villámcsapást” a költségvetésnek az intézkedés bevezetése.

Egyúttal azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már az idei szja-elszámolásnál megjelenjen ez a lehetőség, amennyiben az édesanya adókerete még nem merült ki. Csák János kulturális és innovációs miniszter is valami hasonlóra gondolhatott, ugyanis egy tegnapi rádióinterjúban arról beszélt: ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, családok kellenek és robusztus gazdaság. Állítása szerint ami e kettőt összeköti, az bizonyos esetekben az szja-mentesség, amelyet a négy gyermekesek után a három gyermekesekre is kiterjesztenének.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.