Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,32 Ft
Euró
393,00 Ft
Font
459,69 Ft
Bitcoin
67,275 $

Majdnem vasúti balesetet okozott egy figyelmetlen forgalmista Selyp és Apc-Zagyvaszántó állomások között

Szerencsére hamar rájött a hibára, s orvosolta is, így nem következett be a baleset.

Fotó / Illusztráció: Mávinform
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Heves Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint tavaly májusban majdnem vonatbalesetet okozott egy kis figyelmetlenség: két vonat 35 utassal a nyílt pályán állt meg egymással szemben Selyp és Apc-Zagyvaszántó állomások között.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult ügyben a a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott, miután a mulasztást elkövető forgalmi szolgálattevő több évtizedes munkaviszonya alatt először vétett súlyos hibát, majd a balesetet is végül ő hárította el.

A csütörtöki sajtóközlemény alapján 2023. május 25-én, délután, két olyan személyvonat közlekedett egy pályaszakaszon, melyek Apc-Zagyvaszántó állomáson keresztezték egymás útját, csakhogy az egyik szerelvény késett, így a vasútállomás forgalmi szolgálattevője úgy ítélte meg, hogy inkább Selypen kellene bevárnia és elkerülnie egymást a két vonatnak, mivel az az állomás is több sínpárral rendelkezik.

Végül az egyik vonat egy perccel fél négy előtt – szabályos engedélykérést követően – kiindult az állomásról Selyp felé. Néhány másodperccel ezt követően azonban a gyanúsított is elengedte a másik vonatot a selypi vasútállomásról Apc irányába anélkül, hogy erre az előírások szerint előzetes engedélyt kapott volna.

A figyelmetlen forgalmi szolgálattevő azonban hamar rájött, hogy hibázott, így még időben intézkedett az egymással szemben haladó szerelvények megállítása iránt: az egyik vonat üzemi fékezéssel, a másik pedig gyorsfékezéssel állt meg a sínpályán, mintegy nyolcszáz méternyi távolságra egymással szemben. Az esemény következtében aznap hat személyszállító vonat részlegesen elmaradt, további öt összesen 232 percet késett, a vasút társaságnak pedig több mint 300 ezer forint hálózat-hozzáférési díj kiesése keletkezett.