Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Magyarországon a gyerekek 40%-a nincs védve az autókban

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Gyermekek esetében hétszer nagyobb a halálozási kockázat, ha nem használnak gyermekbiztonsági rendszert a járművekben.

A tavalyi felmérések szerint a gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának átlagos aránya hazánkban a 61%-ot sem érte el, tízből hat gyermek így védtelenül utazik a járművekben – adta hírül az ORFK-OBB balesetmegelőzési közösségi oldala.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Miközben Németországban a gyermekek személygépjárműben való védettsége 99%-os, Ausztriában 98%-os, Dániában és Finnországban pedig 98%-os, addig Magyarországon ez az arány jóval alacsonyabb.

Keleten még kevésbé figyelnek oda

A statisztikák alapján a gyermekek mindössze 60,9%-a utazott gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, további 25% ilyen rendszerben ült, de nem volt becsatolva (vagy kizárólag felnőtt biztonsági övvel rögzítették), 14% pedig teljesen védtelen volt. Mint írták, hétvégén a gyermekek 65,4%-át rögzítették szabályosan, míg hétköznapokon csupán az 59,2%-át.

„A legjobb – vagy inkább legkevésbé rossz – a helyzet az autópályákon, ahol a gyermekek 65,5%-át rögzítették szabályosan, a lakott területen kívüli utakon már ennél alacsonyabb, 63,2% az arány, míg a belterületi utakon a gyermekeknek már csak az 56,9%-a volt szabályosan védve.”

“Különbség van az országrészek között is, hiszen hazánk középső területein jobban odafigyelnek a gyermekek védelmére, míg a legalacsonyabb védettséget a keleti megyékben regisztrálták” – tették hozzá.