Magyarország az élen jár a fogorvoslásban, most megmutatjuk, mi a titok

Fotó: Unsplash/Jonathan Borba
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 27. - 09:10

A külföldi páciensek előszeretettel látogatnak Magyarországra a prémium fogorvosi ellátásért, a járvány azonban ezt a szektort is megtépázta.

A Pénzcentrum arra a kérdésre akart választ találni, hogy mi lehet a titka a magyar fogorvosoknak, hogy az európai elit Magyarországra jár át ellátásra. Az árelőny az első és legfontosabb szempont, illetve – a járvány előtt – könnyedén el is tudtak jutni az országba.

Először a fővárosi fogorvosok látták meg a lehetőséget a külföldi páciensekben, így első körben inkább Budapesten nyíltak luxusszintű magánrendelők, de azóta már a határmenti városok is felzárkóztak a trendhez.

Az is kiderült, hogy a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programirodája szerint 2008-ban Magyarország lett az első számú úti célja a fogturistáknak, 2015-re pedig Budapest lett Európa fogászati fővárosa 42 százalékkal az első hely birtokosa, pozícióját pedig a járványig megőrizte.

Laufer Adrienn egy XII. kerületi prémium fogászati rendelőnek dolgozik, marketing és sales területen, és a portálnak elmondta, hogy mi vonzza ide a külföldieket:

“A páciens helyzete több szempontból is nehéz. A beteg egy ismeretlen országba utazik, nem a saját, megszokott környezetében kapja a kezelést, sokan már ezt rizikósnak vélik. Ezért a beteget támogatni kell mindenben, és biztosítani, hogy nem kell semmitől sem tartania, így nyugodtan nekivághat az útnak. Szeretem azt az érzést, ha a beteg egy gyönyörű mosollyal távozik és mellette jól érezte magát ez idő alatt hazánkban”.

Laufer szerint az odafigyelés a kulcs, hiszen a páciensek itt tartózkodása ugyanolyan fontos, mint maga a fogászati kezelés. Az emberség mellett azonban az árak is sokat nyomnak a latba: Németországban egyetlen implantátum 1400-3000 euró (500 ezer és egymillió forint között) körül mozog, de egy implantátummal ellátott fogászati ​​híd már 3500-5000 euróba (1,2 millió – 1,8 millió forint) kerül.