Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

A magyarok fele többet költ karácsonyra, mint amennyit a pénztárcája megengedhetne

TÉMÁK:
#Karácsony
Twenty20
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyre inkább előre terveznek a vásárlással a magyarok, az összegeket nézve azonban hajlamosak elcsúszni az emberek.

A magyarok 80 százaléka előre eltervezi, hogy milyen értékben vásárol majd, de több mint 50 százalékuk túlköltekezik az ünnepi időszak során – derült ki a Magyar Bankholding reprezentatív kutatásából, amelynek összefoglalóját hétfőn juttatták el az MTI-hez.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A válaszadók véleménye a tavalyihoz képest nem változott azzal kapcsolatban, hogy mennyi ajándékot szeretnének venni szeretteiknek, továbbra is átlagosan hét ajándékkal terveznek. A legtöbben idén 20 és 30 ezer forint közötti értékben vásárolnak.

Főszerepben a hitelkeret

A megkérdezettek nagyobb arányban előre tudják, hogy kinek mit szeretnének venni karácsonyra, de az üzletek kínálata is nagyban befolyásolja a választást. Idén 46,1 százalék azok aránya, akik érintésmentes fizetést választanak, de továbbra is népszerű a készpénz használata, 55,6 százalék elsősorban így fizet.

A fiatalok körében hódítanak a digitális megoldások, a 18-26 éves korosztály 39,7 százaléka közölte, hogy mindig mobiltelefonnal fizet, ha lehetősége van rá. A 36-44 évesek körében a legjellemzőbb, hogy a karácsonyi költségeket megtakarításból állják. Sokan azonban valamilyen banki hitelből finanszírozzák az ünnepi kiadásokat, a válaszadók 83,4 százaléka hitelkártya-keretéből tervez vásárolni.

A 27-35 év közöttiek 100 százaléka válaszolta azt, hogy a hitelkerete nagy részét az ajándékok megvásárlására költi majd. A hitelkártyával vásárlók több mint fele jelezte ugyanakkor, hogy az ünnepek után a teljes összeget törleszti a banknak.

MTI