Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Kiválóra vizsgázott a magyar tojás a húsvéti időszakban

A tojás a magyarok egyik kedvence, amiből különösen sok fogy húsvét idején, ráadásul magas minőségben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Annie Spratt
Belföld
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi közleményében.  Az átlagos évi tojásfogyasztás fejenként 236 darab, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy.

A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab. Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban – karácsonykor, illetve húsvétkor – minden évben behozatalra is szükség van – tették hozzá.

Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, Magyarország önellátottsága 80-85 százalékos. Leghatékonyabban és a legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20 százalékkal, a szabad tartásban 40-50 százalékkal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája – ismertették.

Rengeteg tojás fogy Európában

Arra is kitért közleményében a NAK, hogy a  takarmányalapanyagok, illetve az energia ára megemelkedett az elmúlt időszakban, a tojástermelők az állattenyésztésben bevett gyakorlat szerint előző évben szerezték be és kötötték le a szükséges inputanyagokat, az akkor jelentősen magas piaci árakon. Ezen a területen bíznak a termelők az árak csökkenésében.

Bár az EU alapvetően exportőr, intő jel, hogy az EU27-országok tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal, 49,7 ezer tonnára nőtt 2022-ben 2021-hez képest. Ennek az importnak több mint a fele Ukrajnából származott, csaknem megháromszorozódott a megelőző évhez viszonyítva. Ugyanekkor az EU tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal, 341,2 ezer tonnára csökkent.

Mindemellett az úgynevezett „sötétzöld”, az állatjólétet érzelmi és nem racionális alapokon megközelítő, minden más szempont fölé helyező, alaptalanul szigorú szabályozási kezdeményezések ellehetetlenítik az uniós termelőket, ezekkel küzd ez az ágazat is.  Nehézséget okoz ez azért is, mert az uniós előírásoknál kevésbé szigorú unión kívüli termelésből – ellenőrzés és korlátozás nélkül – beömlő szállítmányok is veszélyeztetik az uniós tojástermelést – mutatnak rá a közleményben.

(MTI)

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.