Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,798 $

Megérkezett a honvédség új katonai szállítórepülőgépe (fotók)

A Magyar Honvédség két ilyen repülőgépet is beszerez, melyek az idei év végéig érkeznek véglegesen Magyarországra.

...svg content...Fotó: Facebook / AIRportal.hu
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtöki közlése szerint április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC–390 katonai szállítórepülőgép. Egyúttal azt is elmondta, a repülőgép 2024. február 8-i első felszállása után megkezdett tesztelési menetrend az utolsó fázisába lépett, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeznek.

Hozzátette: a tesztelés jelenlegi szakaszában speciális, NATO-kommunikációs eszközök beépítése és ezek validációja történik, majd a munkálatok befejezésére visszatér Brazíliába. Ezt követően azzal folytatta, a gép jelenleg még nem magyar lajstrom alatt repül, s a hivatalos átadása, ezzel együtt magyar lajstromba kerülése őszre várható. A honvédelmi miniszter emlékeztetett: a mobilitás minden haderő alapvető igénye, amely egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légiszállítás fejlesztését is. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Elmondása szerint nemcsak a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem – figyelembe véve Magyarország távoli küldetésekben történő aktív szerepvállalását – a személyi állomány és az utánpótlás egyre nagyobb távolságba való kijuttatása indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítórepülőgépek alkalmazását.

Akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani

Mindemellett az MTI-hez eljuttatott közleményből arra is fény derült: A Magyar Honvédség (MH) az AN–26-os katonai szállítórepülőgépek hadrendből történő kivonása és az egyre növekvő katonai szállítási igények nyomán 2024-ig két Embraer KC–390 típusú szállítórepülőgépet szerez be, amelyekkel az MH újabb képességgel bővül a katonai légiszállítás terén. Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes géptípus magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, és intenzív ellátásra szoruló betegek, sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is – részletezik.

„A két szállító légijármű tervezetten 2024 végéig érkezik véglegesen Magyarországra” – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Március végén egyébként azt is megírtuk, hogy modern kutató-mentő helikoptereket rendszeresítettek a Magyar Honvédségnél: újabb modern eszközökkel gazdagodott a honvédség, leváltották a kutató-mentők Mi-17-eseit. Erről ugyancsak a miniszter számolt be, aki azt is elmondta, hogy a pilótáknak és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan tudják végrehajtani a mentési feladatokat.

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten. A politikus a kecskeméti repülőbázison tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli. Hozzátette: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

Az államtitkár kiemelte, a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása. Elmondta, idén két Embraer KC-390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra, jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik repülő.

Liner/MTI