Rendkívül magas zöldségárak várhatóak idén Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 25. - 20:13

Az elszálló áram-, gáz- és műtrágya árak következtében végveszélybe kerültek a magyar termelők, a hazai zöldségek és gyümölcsök helyett tarolhat az import.

Az Indexnek adott interjújában Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke elmondta, ektikusan mozgó, és összességében rendkívüli magasságokban tartózkodó európai energiaárak miatt gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért tudnak energiát vagy műtrágyát venni.

Ezért arra tettek javaslatot a kormánynak a DélKerTÉSZ szervezettel együtt, hogy bővítse ki azon kkv-k körét, amelyek januártól júliusig jogosultak kedvezményesen villamos energiához jutni az egyetemes szolgáltatás keretében. A kormány által fél évre megengedett lehetőség ugyanis csak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató cégeknek szól, miközben egy nagyobb kertészetben ennél többen dolgoznak.

A gázárak hektikus mozgása miatt lényegében napi árazásúvá vált a zöldségtermesztők egyik kulcsfontosságú alapanyaga, a műtrágya – összesen 50-100 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt.

Nem csupán a gázárak gyűrűznek be a kertészetek termelési költségeinek ugrásába, hanem az áramáré is, mert a modernebb blokkfóliás növényházak, és a termál fűtéses üvegházak esetében is komoly tétel az egy év alatt három-négyszeresére drágult elektromos áramköltség.

A döntően termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélkerTÉSZ tagjai között van olyan üvegházas termelő, akinek 600 millió forinttal emelkedik éves szinten az áramszámlája amiatt, hogy a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint között volt kénytelen megújítani a lejáró szerződését – figyelmeztetett Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélkerTÉSZ) elnök-ügyvezetője.