Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

24 éve nem tett olyat francia elnök, mint amire most Emanuel Macron készül

Emanuel Macron francia elnök történelmet ír, ugyanis 24 éve nem volt példa arra, hogy elnöki látogatást tegyen Franciaország elnöke Németországban.

...svg content...Fotó: EPA/LUDOVIC MARIN
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Emanuel Macron francia elnök vasárnap háromnapos elnöki látogatásra hivatalos Németországban, ahol kétoldalú kormányülést tartanak, miután az Európai Unió két legnagyobb hatalma egységet kíván mutatni a jövő hónapban tartandó kiemelkedően fontos parlamenti választások előtt.

A Reuters megjegyzi, Macronnak Berlinbe, keleten Drezdába és nyugaton Muensterbe tett utazása 24 év óta az első francia elnöki állami látogatás lesz német földön. Egy nagyon fontos időszakban történik meg ez az utazás, miután komoly kihívások várnak Európára, miközben továbbra is tart a háború Ukrajna és Oroszország között, addig a tengerentúlon választásokat tartanak, és eldől, Joe Biden megtarthatja az elnöki székét, vagy Donald Trump lép a helyére. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Ami biztos, Macron és Olaf Scholz német kancellár vezetési stílusa jobban nem is különbözhetne, és már nem egyszer kerültek összetűzésbe a védelmi kérdések és az atomenergia kapcsán az évek alatt. Az utóbbi időben azonban több fronton is kompromisszumra jutottak, kezdve a költségvetési reformmal és a hatalomváltással, illetve a piaci támogatásokkal.

Az amerikai elnökválasztás is kiemelten fontos téma lesz az asztalon, mert egyes védelmi szakértők szerint Trump sokkal kevésbé kiszámíthatóan megbízható szövetségese Európának, mint Biden. November elején rendezik meg a választásokat, és addig mindenképpen tovább szeretné erősíteni Európa a védelmét, kidolgozván a forgatókönyveket arra az esetre, ha Biden marad az elnök, ahogyan arra is, ha Trump visszatér.