Dollár
429,75 Ft
Euró
421,24 Ft
Font
477,30 Ft
Bitcoin
19,361 $

Lukasenka „ukrán-szálat” is sejt az ellene kitört tömeges tüntetések mögött

Fotó: EPA/Belta/Maxim Guchek
not image

Nagy Noel

2022. február 5. - 18:56

A 2020 augusztusi belorusz elnökválasztást követően példátlan tömegben vonultak a fehéroroszok utcára annak érdekében, hogy kifejezzék felháborodásukat a választási csalás felmerülő gyanúja miatt.

Lukasenka akkoriban nagyon sok megfejtést adott a tüntetések hátterére, miszerint elsősorban az amerikaiak és a nyugati NGO-k bujtották fel az elégedetleneket. Legújabb interjújában azonban egy olyan szálat dobott be, amelyet még nem és a mostani feszültségek tekintetében különösen érdekes.

A fehérorosz elnök ugyanis elmondta, hogy amikor a tüntetések zajlottak, jelentős mennyiségben foglaltak le Ukrajnából érkező fegyverszállítmányokat a belorusz hatóságok. Nem fejtette ki ezt a szálat részletesen, viszont egyértelműen sejttette, hogy Kijev táplálhatta a tüntetéseket.

Ez pedig már csak azért is érdekes, mert az meglehetősen egyértelmű, egy orosz-ukrán konfliktusban Lukasenka melyik fél oldalára állna. A fehérorosz vezető engedélyezte is az orosz hadseregnek, hogy területükön hadgyakorlatozzanak, veszélyes közelségben Ukrajnához.

A TASS hírügynökség által idézett interjúban egyébként Lukasenka akciófilmbe illő küzdelmet írt le a tüntetések idejéről, amely az elnöki palota megvédését illeti, amelyet szerinte a tüntetők „biztosan el akartak foglalni”.

Mint mondta, meg kellett mutatni, hogy nem fut el a tüntetők elől, ezért helikopterre szállt, elment az elnöki palotához és gépfegyvert ragadt. Hozzátette: az embereivel fel voltak készülve a palota megvédésére, ugyanis ez nagy „skalp” lehetett volna a tüntetőknek.

Lukasenka ezen felül kijelentette, hogy neki és kollegáinak köszönhető, hogy sikerült felépíteni egy független Fehéroroszországot, amely az ország történelme során először fordult elő. Mint mondta, ez volt generációjának fő célja, amit sikeresen teljesített is.