Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Ha Németországnak LNG kell, Katarból is jó

Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki
Közel-Kelet
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy az elmúlt idők során számtalan alkalommal illette kritikával Katart a német állam, különösen az emberi jogok és azon belül is a szexuális kisebbségek jogait illetően, mégis megállapodást hoztak velük tető alá.

Szaad Serida al-Kaabi katari energiaügyi miniszter ugyanis a keddi nap folyamán Dohában bejelentette, hogy Katar megállapodott Németországgal cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A Mandiner arról számolt be az MTI alapján, hogy a Perzsa-öböl mentén fekvő ország évente akár kétmillió tonna LNG-t szállíthat Németországnak. A megállapodás legalább tizenöt évre szól és már meg is van a konstrukció.

A megállapodás szerint Katar a Conoco Phillips nevű amerikai vállalatnak adja el a gázt, amely elszállítja Rász Laffából a Németország északi részén található Brunsbüttel kikötőjéig. Kaabi hozzátette: további tárgyalások zajlanak Katar és német vállalatok között.

Az üzletben nincs helye a morális megfontolásoknak

Németországot a bejelentést követően illette némi kritika a megállapodással összefüggésben, ugyanis annak ellenére egyeztek ki a közel-keleti országgal, hogy közben folyamatos kritizálják a gyakorlataikat.

Berlin részéről legfőképpen az emberi jogok, a világbajnokság létesítményeit felépítő munkások jogai és a szexuális kisebbségek jogai azok, amelyek sérelmesek voltak, kormányzati szintről is többször illették Dohát kritikával.

Németország kritikusai elsősorban képmutatással vádolják ezzel kapcsolatban az uniós nagyhatalmat, mondván, hogy a folyamatos kritikák ellenére mégis „LNG-ért könyörögnek”. Berlin erre főként azért kényszerült, mert a háború következményeként visszaszorították az orosz gázvásárlást.