Levelet írtak a pedagógus szakszervezetek Orbán Viktornak

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 25. - 21:14

PSZ és a PDSZ korábban már közölte, amint megalakul az új kormány, ismét tárgyalásokat kezdményeznek.

Levelet írt Orbán Viktornak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben arra kérik a kormányfőt, hogy jelölje ki azt a kormányzati tárgyalópartnert akivel folytatódhatnak a félbehagyott sztrájkbizottsági tárgyalások.

A közleményben a szakszervezetek megemlítették, hogy a 2021 októberében alapított sztrájkbizottság még Kisfaludy László helyettes-államtitkárral kezdte meg a tárgyalásokat, azonban mivel ezek nem vezettek eredményre, így figyelmeztető sztrájkot, majd határozatlan idejű munkabeszüntetést ígértek.

A sztrájkot végül felfüggesztették, a kormány pedig ígéretet tett a bérrendezésre, azonban csak a választások után. Azóta viszont nem tisztázott, hogy a tárgyalások kivel és mikor folytatódhatnak – számolt be róla az Index.

A választásokat követően a közoktatás a Belügyminisztérium alá került, ugyanakkor a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán maradt. A szakszervezetek közleményükben öt napot adtak az új partner kijelölésére.

A sztrájkkövetelések a következők:

  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.