Levegőhajtású, korlátlan ideig működő műholdas rendszert mutattak be

Pixabay
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az új konstelláció segítségével akár tizenhatszor pontosabb és szebb fotókat lehet készíteni a világűrről.

A barcelonai székhelyű Kreios Space vállalat úgy gondolja, tovább kellene fejleszteni az alacsony Föld körüli pályán (VLEO) repkedő műholdakat, ezért egy olyan üzemanyagmentes meghajtórendszer megalkotásába kezdtek, ami lehetővé teszi, hogy az egységek sokkal közelebb tartózkodhassanak a bolygóhoz.

A VLEO nagyjából a 150 és 400 kilométeres magasság közötti tartományt jelöli, ami azt jelenti, hogy a világűr határának aposztrofált Kármán-vonaltól mindössze pár kilométerre feljebb található pályáról van szó.

A legtöbb műhold általában 600 kilométeres vagy ennél jóval magasabb, geostacionárius pályán mozog, ezáltal minimális tolóerő felhasználásával keringenek a Föld körül.

Létezik azonban egy komoly probléma, mégpedig az atmoszferikus légellenállás, amely arra készteti a mérnököket, hogy a műholdakat magasabb régiókba tervezzék, mivel alacsonyabb pályán előfordulhat, hogy könnyen letérnek eredeti ívükről, és bekövetkezik az úgynevezett deorbitáció.

Ezt szeretnék megoldani a Kreios Space szakemberei, akik állítólag már meg is találták a megoldást, mégpedig az Air-Breathing Electric Propulsion (ABEP) rendszernek köszönhetően, ami úgy működik, hogy a levegő elnyelésével plazmát generál, amit aztán egy IPT hajtómű és egy elektromágneses fúvóka segítségével felgyorsítanak – írta az Interesting Engineering.

A startup szerint a VLEO-ban történő működés akár 16-szoros felbontásnövekedést is lehetővé tesz a földmegfigyelő és távközlési műholdak számára, így azon túl, hogy hatékonyan tudnak működni alacsony magasságokban, jóval precízebb fotókat és videókat is képesek készíteni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja