Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

53 év után legördült az utolsó Jumbo Jet a Boeing futószalagjáról

Kedd este történelmi pillanatnak lehettek részesei a dolgozók, ugyanis 53 év és több mint 1570 legyártott repülőgép után legördült az utolsó Jumbo Jet, vagyis a Boeing 747-es a vállalat futószalagjáról.

Fotó: Wikimedia Commons
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNN számolt be arról, hogy az egykoron újdonságként ünnepelt és úttörőnek számító, jellegzetes, dudorral rendelkező Jumbo Jet, mely talán a világ egyik legnépszerűbb repülőgépe is egyben, utolsó példánya gurult ki a hangárból. A Boeing éllovasa még ahhoz is elég nagy volt, hogy a kaliforniai leszállópályákról a floridai indítóállomásra szállítsa az űrsiklókat.

A 747-es annak idején még csak a gazdagok és a királyi családok kiváltsága volt, s megannyi filmben is szerepelt, többek között az 1973-as James Bond-klasszikusban az Élni és élni hagyni című filmben is. A Jumbo Jet érdemei közé sorolható továbbá, hogy még mindig az Air Force One gépeként szolgál, egészen 1990 óta. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Noha a fent említett felhasználása még mindig aktuális és várhatóan továbbra is 747-es lesz az elnöki gép, utasszállítóként ma már aligha funkcionál: a légitársaságok ugyanis egyöntetűen elhatárolódtak a 747-eshez hasonló, négy hatalmas üzemanyagfaló hajtóművel rendelkező gépektől.

A Boeing 2020-ban jelezte, hogy leállítja a 747-es gyártását, még teherszállító formában is, miután a vevők inkább az üzemanyag-takarékosabb 777-es teherszállítót részesítik előnyben.

A Washington államban lévő gyár kapcsán azonban, ahol a 747-eseket is gyártották, egyelőre nem tudni, hogy mi a terve a Boeingnek, ám várhatóan továbbra is használatban marad.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.