Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Legalább 100 civil vesztette életét egy Burkina Fasó-i fegyveres támadásban

Fotó: MTI/EPA)
not image

Borbély Fanni

2021. június 5. - 16:39

A kormány közleménye szerint fegyveresek legalább 100 civilt gyilkoltak meg egy Burkina Fasó-i faluban, mely az elmúlt évek legvéresebb támadása volt.

A támadás péntek este történt Solhan faluban, a Száhel-övezet Yagha tartományában – mondta Ousseni Tamboura kormányszóvivő egy nyilatkozatban, amelyben a dzsihadistákat tett felelőssé a borzasztó tragédiáért. A Niger határa felé eső területen a helyi piac és több ház is leégett. Roch Marc Christian Kabore elnök “barbárnak” nevezte a támadást, és 72 órás nemzeti gyászt hirdetett.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

Ez a legtöbb áldozattal járó támadás, amelyet Burkina Fasóban jegyeztek fel azóta, hogy a nyugat-afrikai országot mintegy öt évvel ezelőtt ellepték az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták – mondta Heni Nsaibia, az Armed Conflict Location & Event Data Project vezető kutatója.

“Egyértelmű, hogy a militáns csoportok sebességet váltottak, hogy súlyosbítsák a helyzetet Burkina Fasóban, és erőfeszítéseiket olyan területekre helyezték át, amelyek kívül esnek az ellenük harcoló, francia vezetésű terrorellenes koalíció közvetlen hatáskörén a három állam határvidékén”

– mondta.

Annak ellenére, hogy több mint 5000 francia katona van jelen a Száhel-övezetben, a dzsihadista erőszak egyre csak növekszik: áprilisban egy hét alatt több mint 50 embert öltek meg Burkina Fasóban, köztük két spanyol újságírót és egy ír természetvédőt. Az országban eddig több mint 1 millió ember kényszerült országon belüli menekülésre.

A Global News azt írja, egy helyi lakos, aki életét féltve nem akarta elárulni nevét, épp rokonokat látogatott meg egy orvosi klinikán Sebba városában, mintegy 12 kilométerre a támadások helyszínétől. Elmondása szerint nagyon sok sebesültet látott bemenni a klinikára.

“Az egyik szobában 12 embert láttam, egy másikban pedig körülbelül 10-et. Sok rokon ápolta a sebesülteket. Sokan futottak Szolánból is, hogy bejussanak Szebenbe….Az emberek nagyon félnek és aggódnak”

– mondta az Associated Pressnek telefonon.