Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,55 Ft
Euró
381,62 Ft
Font
444,64 Ft
Bitcoin
43,678 $

Mióta itt jártál:

93 év után leáll Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata

Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa közölte a hírt, miszerint Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek befejezte a termelést.

Fotó: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én. MTI/Bodnár Boglárka
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nitrogénművek már november 6-tól leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csak egy hónapra, ám most Bige László az Agrárszektornak nyilatkozva megerősítette, hogy nem tervezik az újraindulást, a vállalat 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

A cég tulajdonosa szerint drasztikusan romlott az üzleti környezet: a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

A portál megjegyzi, Bige László szeptember 7-én levelet írt Lantos Csaba energiaügyi-, és Nagy István agrárminiszternek. A levélben a szóban forgó kormányrendeletre, és az abból fakadó költségnövekedésre hivatkozik – ez utóbbi a cég számításai szerint meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. Bige László álláspontja szerint ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna. A helyzet miatt a tulajdonos kilátásba helyezte, hogy a gyár szeptember 30-án leáll, ami végül később, november 6-án történt meg.

Az Infostart hozzáteszi, a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány idén júliusban bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, ami az érintett vállalkozások eredményes működését alapvetően rombolta.

Emellett a kormányrendelet egy 10%-os tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat. A rendeletet október elején módosították, csökkentve ugyan a különadó mértékét 36%-ra, de megemelve a tranzakciós illetéket 15%-ra.

Hivatalos: 2025-ben debütál a The Last Of Us 2. évada

Az HBO már korábban is jelezte, hogy 2025-nél korábban nem számíthatunk a második évadra, most azonban hivatalosan is megerősítették.