Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Lavina sodort el két férfit a Magas-Tátrában, nem élték túl

Fotó: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tragikus baleset történt a Magas-Tátrában: két férfi, egy 36 és egy 41 éves túrázó a figyelmeztetések ellenére is megpróbálkoztak felmászni a Vöröstorony-hágóra, ám egy lavina elsodorta őket.

A Paraméter értesülései szerint szombat este egy szlovák turista barátnője értesítette a hegyimentőket arról, hogy tudomása szerint a két férfi reggel elindult túrázni azzal a tervvel, hogy átszelik a Vöröstorony-hágót. A nő azonban több óra múltán sem tudott kapcsolatba lépni a férfiakkal, így értesítette a mentőket.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A hegyimentők a bejelentés után megállapították, hogy a két férfit utoljára a Téry menedékháznál látták, s bár az alkalmazottak figyelmeztették őket arra, hogy nem javallott a túra, ennek ellenére is folytatták útjukat.

Ezzel nagyjából azonos időben egy másik páros is el akart indulni a Zbojnícka menedékházból, ám annyira kedvezőtlenek voltak az időjárási körülmények, hogy inkább visszafordultak.

A páros elmondása szerint senkit sem láttak lejönni a hágóról, és nyomokat sem találtak a környéken. Végül egy önkéntes hegyimentő és kollégája indultak el a két férfi keresésére, amikor meglátták, hogy egy lavina zúdul le az Ördögtorony-hágó alatt.

Azonnal elkezdték átkutatni a környéket, ám senkit sem találtak; eközben pedig Staré Smokovcéről is elindult egy csapat, két nyomkereső kutyával, majd a Recco-keresőrendszerrel alaposan átvizsgálták a helyszínt, ahol elzúdult a lavina. Az egyik kutya találta meg a két férfit a hó alá temetve.

Mivel rendkívül erősen havazott, és a szél is nagyon nagy erejű volt, az újabb lavinaveszély miatt a hegyimentők visszatértek a bázisra, s amint az időjárási körülmények megengedik, lehozzák a hegyekből az elhunyt turistákat.