Lassan hiánycikk a csirke far-hát, nem éri meg árulni
Importkrízis, veszteség, egyre nehézkesebbé válik az árstopos termék készleteinek fenntartása.
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt is elmondta az Inforádióban, hogy mi ennek az oka, és mit kellene tenni, hogy a probléma végre megszűnjön.
Úgy véli, hogy a kereskedők a veszteségek minimalizálásának céljából importból igyekeznek beszerezni a csirkehúst, ugyanakkor a far-hát esetében erre nincs lehetőségük, lévén a nyugati országok többsége azt az állateledel-piacra dolgozza fel.
Az egyetlen megoldás az árstop kivezetése lehet
A kereskedelmi láncok szerint hónapok óta problémás az import, ráadásul idehaza a madárinfluenza is tizedeli az állományt, arról nem is beszélve, hogy a takarmányozás is egyre drágább.
Az árstopos far-hátat ennek ellenére is venné a lakosság, abból azonban nincs elég, egyrészt az üzletekben, másrészt a piacon sem. Előbbi oka, hogy a hatósági ár terhét a kiskereskedelem viseli, utóbbi pedig, hogy egyáltalán nem is éri meg értékesíteni.
Neubauer szerint a beszállítói problémák abból adódnak, hogy a tenyésztők az árstopos csirke far-hát és csirkemell miatt a combját és a szárnyát nem tudják eladni, mivel a kereslet lecsökkent irántuk. Megoldásként az árstop kivezetését említette – írja az Infostart.