Földi pokollá változtatta a kanári-szigeteki paradicsomot a Cumbre Vieja vulkán (videó)

A Cumbre Vieja tûzhányó hamut és lávát lövell ki a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvõ El Pasóból nézve 2021. november 18-án. A mostani vulkánkitörés szeptember 19-én kezdõdött. MTI/EPA/EFE/Miguel Calero
not image

Nagy Noel

2021. november 27. - 05:10

Továbbra is megállíthatatlanul hömpölyög a láva a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, immáron bő két hónapja.

Még szeptember 19-én tört ki először a La Palma szigetén található Cumbra Vieja vulkán, amely azóta is megállíthatatlanul hányja magából a lávát. Most már legalább 1073 hektárnyi területen borította be a láva a szigetet, ami miatt már 7000 embert kellett evakuálni.

A lávafolyamban nem csak az a veszélyes, hogy gyakorlatilag bármi megsemmisül a közvetlen közelében, hanem az is, amikor elér a tengerhez: ha az olvadt kő ugyanis találkozik a vízzel, erősen mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe.

Éppen ezért a hatóságok elrendelték három tengerparti városban, hogy maradjanak otthon a potenciális gázok miatt. Az emiatt meghozott vesztegzárat ugyan feloldották már, azonban továbbra is tanácsolják az FFP2-es maszkok viselését.

Ráadásul a vulkáni hamu és füst miatt még a légiközlekedés is lehetetlenné vált La Palma körül, egészen csütörtök reggelig le is zárták a repteret. Ráadásul egy érdekesség: La Palma szigetének területe 46 hektárt nőtt, miután a vízbe ért láva lehűlt és megszilárdult.