A Cumbre Vieja vulkánból elképesztő mennyiségű láva tört fel

A Cumbre Vieja tûzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban. A szeptember 19-étõl kitörõ vulkán tevékenysége miatt mintegy hatezer embert ki kellett telepíteni, több mint hatezer épület megsemmisült, a lávafolyam 430 hektárt beborított, és két helyen elérte az óceánt, abban két új földnyelvet létrehozva. A nagyobbik mérete meghaladja a 38 hektárt. MTI/AP/Daniel Roca
not image

Borbély Fanni

2021. október 17. - 18:43

A La Palma szigetén lévő Cumbre Vieja vulkánból kiinduló kitörés a fő kúp területén belül “nagy robbanásokat” és lávakibocsátást okozott ezen a szombaton – jelentette a Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézete (Involcan).

Körülbelül egy hónappal a kitörés kezdete után, ezen a szombaton érte el a legnagyobb erősségű, 4,6-os földrengést Mazo és 37 kilométeres mélységben, mely egy olyan körülmény, amely a kanári-szigeteki vulkáni vészhelyzeti intézet tudományos szóvivője, María José Blanco szerint valószínűleg ismét meg fog ismétlődni.

Szerinte fennáll a lehetősége annak, hogy a következő napokban 4,5 feletti erősségű földrengések lesznek, bár nagy mélységben, amelyeket továbbra is érezhet a lakosság. Szintén a mostani szombati nap folyamán a légitársaságok leállították a La Palma-i repülőtér működését a létesítmény fölött lévő hamufelhő miatt, amely hatással lehet a La Palma, La Gomera és Tenerife északi része közötti légtérre is.

A szigetcsoport többi járatának menetrendje egyelőre továbbra is normálisan alakul; az Aena azonban rámutatott, hogy La Palma repülőtere működőképes, és a járatok üzemeltetéséről a légitársaságok a megfigyeléseik és lehetőségeik alapján döntenek.

Ezen a vasárnapon sem voltak és nem is terveznek újabb evakuálásokat – hangsúlyozta a Pevolca műszaki igazgatója, Rubén Fernández, aki szerint az új kitörési pont nem befolyásolta a háztartási eszközök elszállítását és az öntözést a vulkántól délre – írja a 20minutos.