Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Nem ért véget La Palma kálváriája, újabb kitelepítéseket rendeltek el

A Maxar Technologies által közreadott mûholdfelvételen a Cumbre Vieja tûzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. szeptember 29-én. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. MTI/AP/Maxar Technologies/Stephen Wood

Takács Petra

2021. október 22. - 05:10

Hetekkel a Cumbre Vieja kitörése után sem lélegezhetnek fel La Palma lakói, újabb evakuációt kellett elrendelni ugyanis két lávafolyam egyesülése után.

Újabb kitelepítéseket rendeltek a vulkánkitörés miatt La Palma szigetén, ezúttal 416 embernek kellett elhagynia otthonát – közölték a spanyol hatóságok csütörtökön.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Az evakuálást még előző éjjel rendelték el Tazacorte és Los Llanos de Aridane települések egyes részein, miután a két lávafolyam egyesült és irányt változtatott. A döntést elővigyázatosságból hozták meg, de még bíznak abban, hogy végül a forró olvadék nem éri el ezeket a területeket.

Az újabb kitelepítésekkel meghaladja a 7500-at azok száma, akiket a természeti katasztrófa miatt az elmúlt egy hónap során evakuáltak.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának legfrissebb műholdas mérései szerint a Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán a láva 866 hektárnyi területet borított be és 2185 épületet semmisített meg.

A spanyol földrajzi intézet (IGN) múlt éjjel több mint ötven földrengést mért a tűzhányó déli oldalán, a legerősebb 4,3-as volt a Richter-skálán és 37 kilométeres mélységben következett be, így károkat a felszínen nem okozott.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.