Kutatás: ez az étrend 8 hét alatt visszafordítja biológiai korunkat
Ennél egyértelműbb eredményre a témában eddig egyetlen kutatás sem jutott.
Egy friss kutatás eredményei alapján mindössze néhány hét alatt visszafordítja biológiai korunkat a vegán étrend, de a vizsgálat azért is izgalmas, mert egypetéjű ikreken nézték meg a különböző étrendek hatásait. A beszámoló alapján a kutatók 21 felnőtt egypetéjű ikerpárt vontak be a vizsgálatba, amelynek során egyiküknek vegán étrendet kellett folytatnia, míg a másik húst is evett. Egy korábbi egypetéjű ikerpárokkal végzett kutatás esetében is szemmel látható volt a különbség a két iker teste között, ezúttal viszont azt figyelték meg a tudósok, hogy a vegán étrendet folytató iker esetében csupán nyolc hét alatt visszafelé indult el a biológiai órája, azaz lelassult az öregedés folyamata.
Ezt a tudósok a DNS egyik biomarkerének méréséből tudják – írja a Marie Claire a Women’s Health beszámolója alapján. „Azt néztük meg, hogyan hatnak a különböző étrendek a genetika által meghatározott biológiai folyamatokra, az öregedésre” – magyarázta Dr. Lucia Aronica, a Stanford Egyetem kutatója, a tanulmány egyik vezetője. Mint írják, azt ebben a mostani tanulmányban nem vizsgálták meg, milyen hatása lenne annak, ha nem teljesen zárnák ki az állati eredetű ételeket az étrendből, hanem tejterméket, tojást azért fogyasztana valaki. Az viszont tény, hogy azok az ikrek, akik a vegán étrendet követték, átlagosan 2 kg-ot fogytak is a 8 hét alatt.
Ennek oka, hogy alapvetően 200 kalóriával kevesebbet ettek, mintha hús is került volna a tányérjukra. A biológiai életkor visszafordítása a vegán étrenddel annak tudható be, hogy a vérvizsgálat szerint a krónikus gyulladás szintje csökkent a szervezetükben, és javult az anyagcseréjük. Kiemelik: a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy rövid távon milyen jótékony hatással lehet a biológiai korunkra a vegán étrend. A hosszú távú egészségre gyakorolt hatásokat azonban tovább kell vizsgálni a tudósok szerint. Ez azért is fontos, mert a vegán étrendben olyan létfontosságú tápanyagok hiányoznak az ételekből, melyek az állati eredetű táplálékkal könnyedén bevihetők.
Konkrétan például a B12-vitamin és a vas – jegyzik meg. Szakemberek szerint egyébként több olyan étel is van, amelyből gyakrabban kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében. Arra, melyek ezek, ebben a cikkben tértünk ki bővebben. Egyúttal tény, hogy a túlzsúfolt hűtőben a hideg levegő megfelelő áramlása nem biztosított, ami az élelmiszerek gyorsabb romlásához vezet, ezért nagyon fontos, hogy körültekintően tároljuk ételeinket. Igaz ez a nyers húsok esetében is, az ezzel kapcsolatos jó tanácsokról, fontos tudnivalókról itt olvashat bővebben.