Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kutatás: a sült krumpli összefüggésbe hozható a depresszióval

Meglepő eredményeket hozott egy friss kutatás: szakértők szerint a sült krumpli fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással.

...svg content...Fotó: Unsplash/Louis Hansel
Orvostudomány
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint egy, a kínai Hangcsouban munkálkodó kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása 12 százalékkal magasabb szorongásos és 7 százalékkal magasabb depressziós kockázattal járt együtt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak sült ételt.

Érdekesség, hogy a fiatal férfiak és a fiatalabb fogyasztók körében jóval szembetűnőbb volt az összefüggés: a PNAS folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban a szakemberek rámutattak, a sült ételek ismert kockázati tényezői az elhízásnak, a magas vérnyomásnak és más egészségügyi hatásoknak. Soron kívül Ország Karácsonyfája: már kivágták a hatalmas fenyőt, ma útnak indítják (videó)

Hangsúlyozták, ezek az eredmények rámutatnak annak a jelentőségére, hogy milyen pozitív mentális hatásokkal járhat, ha csökkentjük a sült ételek fogyasztását.

A táplálkozást tanulmányozó szakértők megjegyezték, ezek az eredmények előzetesek, így egyelőre nem lehet magabiztosan kijelenteni, hogy sült ételek okozták-e a mentális egészségügyi problémákat, vagy inkább a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak a sült ételekhez.

A tanulmányban összesen 140 728 embert vizsgáltak 11,3 éven keresztül. Miután kizárták azokat a résztvevőket, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben fedeztek fel szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik sült ételeket fogyasztottak; míg kifejezetten a sült krumpli esetében 2 százalékkal nagyobb kockázatot találtak a depresszióra, mint a sült fehér húsoknál.

Google kereső: ezt nehogy beírja, ellophatják minden adatát

Meglepő módon próbálnak a hackerek hozzáférni a Google keresőt használók személyes adataihoz.

Kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak

Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet egy új tanulmány szerint.

Mit együnk és mit ne, ha elkerülnénk az őszi betegségeket? Ezt mondja a szakértő

Egy dietetikus elárulta, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes előnyben részesíteni vagy elkerülni, ha a cél az, hogy ősszel és télen is csúcsformában legyen az immunrendszerünk.