Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,61 Ft
Euró
380,65 Ft
Font
443,68 Ft
Bitcoin
44,505 $

A rugalmas munkavégzés jelentősen javíthatja a szív egészségét

A munka és a magánélet egyensúlya egészségünk szempontjából is rendkívül fontos.

Fotó: Unsplash/Yasmina H
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Harvard és a Penn State egyetem kutatói által végzett friss kutatásból derült ki, hogy a rugalmas munkavégzés csökkentheti a szívroham vagy a stroke kockázatát; a munka és a magánélet egyensúlya pedig különösen előnyös a 45 év felettiek vagy a magasabb kockázatnak kitettek számára.

A kutatás alapján a munka és a magánélet jobb egyensúlya olyannyira jótékony hatással van az egészségre, hogy egyes rugalmasan dolgozó munkavállalók szívének egészsége a 10 évvel korábbival egyenértékű. Az eredmények bizonyára egy újabb vitát indítanak majd a home office kapcsán, hiszen a koronavírus-járvány óta egyre többen dolgoznak otthonról, ami e tanulmány szerint javítja-e az egészségi állapotot. Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

A kutatók arra is utaltak a dokumentációban, hogy a stresszes környezetben végzett munka növeli a szívroham vagy a stroke kockázatát, melyek együttesen évente mintegy 160 ezer halálesetet okoznak az Egyesült Királyságban, vagy naponta átlagosan 460-at.

A szakemberek azt is górcső alá vették, hogy a munkatársaknak nyújtott segítség csökkenti-e a szív- és érrendszeri események kockázatát: megállapították, hogy a munkavállalók két csoportja esetében – a 45 év felettiek és azoknál, akiknél már eleve magasabb a szívroham vagy a stroke kockázata, ami szorosan összefügg az egészségtelen szokásokkal, például a dohányzással és a helytelen táplálkozással – valóban ilyen hatással volt, ráadásul nem tette őket kevésbé produktívvá sem.