Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Hány évvel él tovább, aki napi 2-3 kávét iszik? Ez derült ki egy kutatásból

Hány évvel él tovább, aki napi 2-3 kávét iszik? Ez derült ki egy kutatásból

Hány évvel él tovább, aki napi 2-3 kávét iszik? Ez derült ki egy kutatásból
Fotó: Unsplash

Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, végül pedig érdekes megállapításokat tettek a témában.

„Bár a kávéval kapcsolatos korai tanulmányok azt sugallták, hogy egészségügyi problémákhoz vezethet, a legújabb kutatások erős bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a kávéfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van” – írják a coimbrai CNC-Idegtudományi és Sejtbiológiai Központ kutatói nemrég közzétett metaanalízisükben. A beszámoló alapján a szakemberek alaposan átfésültek félszáz tanulmányt, amelyek különböző földrajzi régiókban és etnikumokban készültek. Összességében a kávéfogyasztás jelentős előnyeit mutatták – teszik hozzá.

Úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás összefügg az izom-, szív- és érrendszeri, mentális és immunrendszeri funkciók megőrzésével, és csökkenti az időseket érintő leggyakrabban előforduló betegségek, mint a szív- és érrendszeri és légúti megbetegedések, a szélütés, egyes daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a demencia, a súlyos depresszió vagy gyengeség kockázatát. Másként fogalmazva, azoknál, akik rendszeresen kávéznak, kisebb a kockázata annak, hogy olyan betegségekben halnak meg, mint a stroke, a szívbetegség vagy a rák, így mintegy 1,8 évvel növekszik a várható élettartam – emelik ki.

Az említett előnyöket mind a koffein tartalmú, mint a koffeinmentes kávénál megfigyelték, bár úgy tűnik, hogy erősebbek az előbbinél. Azt is észrevették a kutatók, hogy az őrölt kávé valamivel jobb védelmet nyújt a halálozás és a krónikus betegségek ellen, mint az instant változat, mindemellett arra is felhívták a figyelmet, hogy senki ne essen túlzásba a kávé cukrozásával vagy a tejszínnel. A HVG a ZME Science cikkére hivatkozva azt írja, a kutatók a jelenség biológiai hátterét is megvilágították. Bár a kávénak nincs jelentős makrotápanyag-tartalma, több mint 2000 bioaktív vegyület található benne: közülük a koffein és a klorogénsavak a legfontosabbak az egészség szempontjából.

A koffein stimulánsként hat az agyra azáltal, blokkolja az adenozin receptorokat, ezáltal fokozza az éberséget és potenciálisan idegvédő hatást is kifejt. A klorogénsavak pedig erős antioxidánsok, segítenek csökkenteni a gyulladást és javítják a sejtek egészségét. Az eredményekkel kapcsolatban nem árt hangsúlyozni, hogy a következtetések megfigyelt mintákon alapulnak. Az ok-okozati összefüggés határozott megállapításához randomizált, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség, azonban ezek kihívást jelentenek az olyan hosszú távú viselkedések esetében, mint amilyen a kávéfogyasztás – magyarázzák.


Emellett arról is írtunk, hogy bebizonyosodott, egyáltalán nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét. Egy kutatás során a svéd szakemberek különböző kávéfőzési módszereket vizsgáltak, és több fontos megállapítást is tettek, valamint azt is kiderítették, melyik lefőzési módszer teszi a legjobbat a kávénak. Tanulmányuk a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases folyóiratban jelent meg, a további részletekről itt olvashat.