Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Lemaradhat egy kulcsfontosságú specifikáció az Nvidia GeForce RTX 40-es GPU-król

Nvidia
not image

Kulcsár Péter

2022. április 26. - 14:47

A zöldek állítólag ragaszkodnak a PCIe 4.0 interfészhez az Ada grafikus vezérlők esetében, így elfelejthetjük a PCIe 5.0 implementálását.

Az Nvidia Ampere architektúra már lassan két éve velünk van, így nem véletlen, hogy a videójáték-rajongók kíváncsian várják, mit hozhat számukra az utód, az Nvidia Ada a fogyasztói piacra.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Mivel az Nvidia hivatalosan még be sem jelentette az RTX 40-es szériához tartozó grafikus kártyákat, egyelőre csak találgatások születtek meg arról, pontosan milyen specifikációkkal rendelkezhetnek.

Az egyik legújabb szivárogtatás szerint az Ada esetében továbbra is marad a PCIe 4.0 interfész, amely 64 GB/s teljes sávszélességet biztosít.

Bár korábban azt pletykálták, hogy az RTX 40-es videókártyák támogatni fogják a PCIe 5.0-t, méghozzá 600 watt teljesítmény mellett, végül a zöldek úgy dönthettek, inkább kitartanak a hagyományos technológiánál.

Nyomós oka lehet annak, hogy az Ada kártyákba nem építik be a PCIe 5.0-t, hiszen valószínűleg egyszerűen nincs rá szükség.

A jelenlegi generációt képviselő grafikus kártyák, úgymint a GeForce RTX 30 és a Radeon RX 6000 termékcsaládokhoz tartozó modellek nem képesek telíteni a PCIe 4.0 interfész sebességét, így semmi sem indokolja a váltást, míg a következő generációs, minden bizonnyal 2024-ben érkező Hopper GPU-k már ténylegesen kihasználhatják a PCIe 5.0-ban rejlő lehetőségeket.