Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $
Fotó: Disney+

Kritika: A galaxis őrzői – Ünnepi Különkiadás

Szerző: Borbély Fanni

A Disney+ streamingplatformján már megtekinthető A galaxis őrzői karácsonyi különkiadása, mely egy üdítő cselekménnyel érkezett – és Kevin Baconnel.

not image

Borbély Fanni

2022. november. 29 - 20:15

Figyelem, a kritika spoileres!

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A galaxis őrzői második részét 2017 májusában mutatták be, s bár nagyot szólt, a harmadik részig még egészen 2023 májusáig kell várnunk. Azoknak pedig, akiket már elkapott a karácsonyi láz, és már nagyon hiányzik a csapat, a Disney+ kínálatában november 25-től megtekinthető A galaxis őrzői – Ünnepi Különkiadás.

A galaxis őrzői ünnepi különkiadása egy rendkívül szórakoztató, ám ezzel együtt szívmelengető stílusban hozza el a karácsonyi hangulatot, és kifejezetten örülünk annak, hogy ezúttal James Gunn komolyabb hangsúlyt fektetett a karakterek közötti kapcsolat bemutatására és elmélyítésére.

Az első két mozifilm után valószínűleg mindenki szívébe zárta a szedett-vedett csapatot, akik mostanra egy kis családdá alakultak, és annak ellenére is foglalkoznak a másik lelki világával, hogy hatalmas személyiségbeli különbségek vannak köztük.

A sztori

Fotó: Disney+

Peter Quill szemmel láthatóan eléggé el van keseredve, amiért nem ünnepelheti meg a karácsonyt, ám a rá jellemző módon nem köti társai orrára – Mantis azonban ennek ellenére is felismeri a helyzetet, és rájön, hogy Peternek nagyon hiányzik a gyermekkori karácsonyi hangulat.

A csapat a Tudástérben tölti mindennapjait, és a mindennapos feladatokat végzik a városban, amikor Mantis úgy határoz, hogy Draxet is beavatja Peter szomorúságának forrásába. Bekerül a képbe Kraglin is, mire hirtelen visszautazunk az időben, és Peter gyermekkorát láthatjuk egy animációs mellékszálban: a kis Peter Kraglinnel díszíti a karácsonyfát, mire megérkezik Yondu, aki nem igazán van elragadtatva a földi hagyománytól.

Majd visszaugrunk a cselekményhez: Mantis elárulja hajmeresztő ötletét Draxnek, nevezetesen, hogy elhozzák a karácsonyt a Tudástérbe, ráadásul egy egészen elképesztő ajándékkal is meglepik Petert. Az elképesztő ajándék pedig ki más lehetne, mint Kevin Bacon!

Kevin Bacon, Peter hőse, akinek filmbeli szerepeit úgy mesélte el társainak, mintha azok ténylegesen megtörténtek volna, ezáltal pedig az egész csapat azt hiszi, hogy egy valódi hősről van szó. Mantis és Drax nagyon komolyan gondolja a tervet, így elutaznak a Földre, ám ekkor belebotlanak az első problémába: hol lakik Kevin Bacon?

Mantis és Drax belevetik magukat a Los Angeles-i éjszakába, és több őrületes kalandban vesznek részt, majd kissé illuminált állapotban Mantis szerez egy térképet a hírességek otthonaihoz. Eközben láthatjuk, ahogy Kevin Bacon karácsonyi hangulatban pakolja ki az ajándékokat autójából, miközben feleségével arról beszél telefonon, hogy rövidesen kezdődhet az ünneplés.

Bacon kényelmesen elhelyezkedik a kanapén, amikor arra lesz figyelmes, hogy valakik be akarnak jutni a birtokára: két fura alakot lát a biztonsági kamerán, akiket érthető módon nem akar beengedni, ám Mantis és Drax átverekedik magukat a karácsony kerti díszeken és egyértelműen jelzik, hogy nem fogadnak el nemleges választ, és most elviszik élő karácsonyi ajándék gyanánt barátjuknak, Peternek.

A poénok

Fotó: Disney+

Mantis és Drax között remek a kémia, s bár szemmel láthatóan gyakran idegesítik egymást, a helyén van a szívük. A Los Angeles-i kalandozás során pedig rengeteg komikus jelenet késztetheti nevetésre a nézőt, kezdve azzal, hogy az idegesítő turisták minden hőssel fotózkodni akarnak.

De az is zseniális jelenet, amikor Mantis teljesen ráfügg egy hatalmas, cukorka alakú kerti díszre, Drax pedig mindenáron magával akarja vinni “a fura alakot”, vagyis egy felfújható kerti törpét. Mivel Mantis képes irányítani az emberek érzelmeit, az igazi poénáradat akkor érkezik, amikor elrabolják Kevin Bacont, akinek érthető módon semmi kedve élő ajándéknak lenni, és halálra rémül Mantis és Drax láttán.

Az elmaradhatatlan zenei betét

Fotó: Disney+

A film elején egy zenekar megszólítja Petert a Tudástérben, mondván, találtak földi hangszereket, amiket szeretnének kipróbálni, és mivel már oly sokat hallottak Petertől – és közvetve mindenki mástól, akinek Peter mesélt – a karácsonyról, írtak neki egy rögtönzött karácsonyi dalt.

A dal borzasztó, és a népmeseként terjedő karácsonyi információk téves átadása miatt a rögtönzött szám szövege is nevetséges – ám a nézők számára rendkívül szórakoztató, ahogyan Peter reakciója is a furcsa zenei műre.

Amikor pedig Mantis és a csapat titokban karácsonyi pompába öltözteti a Tudásteret, és átadják Kevin Bacont, mint karácsonyi ajándékot Peternek, egy kisebb bonyodalom után – Petert eléggé meglepte az emberrablós ajándék – Bacon is csatlakozik a zenészekhez és egy vidám karácsonyi jammel zárul a tudástéri karácsony.

Miután pedig Peternek sikerül túltennie magát azon, hogy Mantis és Drax tényleg elrabolták a kedvéért Kevin Bacont, és még a mindig faarcú Nebula is elmosolyodik, Mantis az igazi és legszebb karácsonyi ajándékot adja Peternek: elárulja neki, hogy ők ketten valójában féltestvérek, mivel Ego mindkettejük apja.

Összegzés

A karácsonyi különkiadás kifejezetten üdítő volt, és az, hogy Kevin Bacont is sikerült megszerezni a filmhez, csak dobott a hangulaton. Nyilvánvalóan nem akkora meglepetés, hogy pont rá esett a választás, hiszen már az első filmben is felmerült a neve, noha van egy kis összeférhetetlenség is személye kapcsán.

Nevezetesen, hogy Kevin Bacon alakította az X-Men: Az elsők főgonoszát, amiről említést sem tettek a különkiadásban. Ennek ellenére a cselekmény jól kidolgozott, a sztori tempója remek; a poénok mellett pedig kivételesen az érzelmek is helyet kaptak.

Külön kiemelném a Yondus jeleneteket, melyeket animációs formában készítettek el, ezek a visszaemlékezések ugyanis rendkívül ízlésesen lettek kidolgozva, és egy kicsit többet is tudhattunk meg Yondu és Peter kapcsolatáról. A különkiadás relatíve rövid, nincsenek felesleges, vagy elhúzott jelenetek, és kifejezetten jól áll a csapatnak a felhőtlen hangulat, a folyamatos galaxismegmentés után.

A galaxis őrzői ünnepi különkiadása kizárólag a Disney+ kínálatában elérhető, november 25-től.