Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,77 Ft
Euró
391,03 Ft
Font
465,29 Ft
Bitcoin
63,800 $

Emelkedik a közlekedési szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege

A mobilozásért járó bírságot például duplájára emelik augusztustól.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Emelkedik a közlekedési szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege: a Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint adott szabálytalankodásokért akár dupla akkora bírságot is kiszabhatnak, mint most – szúrta ki a Telex. Ha például valaki átengedte a kormányt az ittas barátjának és ezzel el is kapták, ő pedig ezt elismerte, akkor eddig a helyszínen 33 ezer forint bírságot szabtak ki, míg ha szabálysértési eljárás indult (mert mondjuk nem fogadta el a helyszíni bírságot), akkor 65 ezer forint büntetést szabtak meg ugyanezért.

Ezek a tételek is emelkednek augusztustól: a helyszíni bírság összege 39 600 forintra, a pénzbírságé 78 ezer forintra – írja a lap. De a cikkből az is kiderül, hogy a Magyar Közlöny mellékletében tételről tételre végigveszik a szabálysértési tételeket és az azokért kiszabható helyszíni és eljárásban megszabott bírság összegét. Soron kívül Fokozott rendőri jelenlét várható Budapest bulinegyedében

Általánosságban elmondható, hogy a helyszíni bírság mindig jóval olcsóbb, a legtöbbet pedig annak kell fizetni, aki jogosulatlanul várakozik egy mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyen.

A helyszínen ezért 65 ezer forintra (korábban is ennyi volt), eljárásban pedig 156 ezer forintra büntetnek (eddig 130 ezer forintra). Helyszínen 13 ezer forintot kellett fizetnie annak, akit elkaptak kezében egy mobiltelefonnal – ez a jövőben már 26 ezer forintba fog kerülni, míg ha nem a helyszínen szeretne fizetni, akkor az eddigi 26 ezer forint helyett 52 ezer forintot kell majd megfizetnie. Ugyanennyit kell fizetnie annak is, aki nem ad elsőbbséget gyalogátkelőhelyen – részletezik.

Korábban azt is megírtuk, hogy kiderült, hogy lehet megúszni az autópálya-matricával kapcsolatos bírságot. De arra is fény derült, hogy tavaly 2,5 millió bírságot szabtak ki érvényes matrica nélkül autózókra, ebből 1,5 milliót külföldiekre. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a Phoenix-i rendőrök állítottak meg egy önvezető Waymo járművet, amely a forgalommal szemben haladt. A vállalat szerint a jármű viselkedését a „következetlen” építési jelzőtáblák okozták, ám a rendőrségi felvételek mást mutattak.

Bóka János: Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

Feszültség tapasztalható a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság között az együttműködés kérdésében.