Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

Vészesen közeleg a határidő, online a legegyszerűbb intézni az szja-bevallást

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A NAV emlékeztetett, május 22-ig lehet átnézni és elfogadni az szja-tervezeteket, valamint az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is május 22-éig lehet nyilatkozni.

Online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása. Akinek még nincs ügyfélkapuja, bármikor regisztrálhat a rendszerbe, ami után azonnal eléri elektronikusan a saját szja-bevallási tervezetét.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Sosem késő ügyfélkaput nyitni! – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 22-én – figyelmeztetett az adóhatóság. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért – erősítették meg.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, annak a NAV azt ajánlja, hogy használja a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Arra is kitértek, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról is május 22-éig lehet nyilatkozni – emlékeztetett az adóhivatal.