Kötelezővé válik a villanyautó-töltő kiépítése az új és felújított épületekben

Fotó: A közösségi autómegosztó szolgáltatás, a GreenGo egyik autója halad a Lánchíd utcában 2016. december 29-én. A kizárólag elektromos meghajtású autókkal a fõvárosban indult, GPS-alapú szolgáltatás regisztráció után vehetõ igénybe. A felhasználók az okostelefonjukra telepített applikációval találhatnak leparkolt, szabad autót a közelükben. A jármû lefoglalása után gyalog kell elmenniük az autóhoz, amely csak egy PIN-kóddal indítható el. Az úti cél elérése után az autót a közlekedési szabályok betartásával bárhol le lehet állítani és ott lehet hagyni a szolgáltatási területen belül. A gépkocsikat a vállalat szakemberei töltik a városszerte ingyenesen igénybe vehetõ elektromos töltõállomásoknál. Az autók takarítását, szervizelését a gépkocsik márkaszervizében végzik. A szolgáltatás Budapesten jelenleg 70 autót kínál a bérlõknek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Czinder Tímea

2022. január 13. - 23:37

A nagyobb felújításon áteső épületeket is érinti a változás.

Egy január 1-től hatályos törvénymódosítás értelmében egyre több helyen lesz hazánkban elérhető autó-töltő, ugyanis kötelezővé válik ezek felszerelése vagy a jövőbeli kiépítést elősegítő elektromos csatlakozás megteremtése az új és egyes meglévő épületek esetén.

A rendelet pontosan előírja, mely épületeket érinti a változás, és pontosan hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését. Az új építésű vagy az elektromos infrastruktúrát jelentősen érintő felújítás épületek esetén a következő szabályozás lép érvénybe:

Kötelező a töltőpont kiépítése a legalább 10 parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú épületek esetén, amennyiben a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül mellette helyezkedik el. Ezenkívül minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást is szükséges létesíteni.

A legalább 10 parkolóhellyel rendelkező lakóépületek esetén minden parkolóhelyen kötelező kiépíteni a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tévő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt – számolt be a villanyautosok.hu.

A már meglévő épületek közül a nem lakáscélú, legalább 20 parkolóhellyel rendelkező ingatlanokat érinti a rendelet. Ezeken a helyeken 2025. január 1-től kötelező legalább egy elektromos töltőpontot telepíteni, amennyiben a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül mellette található.

Fontos megjegyezni, a nem lakáscélú épület kategória nem csupán az áruházakat és bevásárlóközpontokat foglalja magába, hanem az irodaépületekre, fizetős parkolóházakra, kereskedelmi épületekre, önálló üzletekre, szálláshely szolgáltatókra, vendéglátó épületekre, oktatási és egészségügyi ellátást szolgáló, valamint szórakoztatásra, sportra és közművelődésre szoltáló épületekre is vonatkozik.