Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Berobbant a pszichózisos esetek száma a járvány kezdete óta

Fotó: Flickr/Lucas Rios
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jelentősen érződik az emberek mentális és lelki egészségén a járvány, amely mindörökre megváltoztatta a legtöbbünk életét.

Példa értékű tanulmányt készített a brit közegészségügyi intézet, az NHS a járvány angliai mentális hatásairól. Az adatok kristálytisztán mutatják, hogy az elmúlt két év során jelentősen megemelkedett azon emberek száma, akik hallucinációkat vagy téveszméket tapasztaltak pszichózis keretében.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

2019 áprilisa és 2021 áprilisa között arány szerint 75 százalékkal nőtt azok száma, akik életük első pszichotikus epizódját tapasztalták – írja a The Guardian. Mint írják, a nyár folyamán ez tovább emelkedett, idén júliusban például 53 százalékkal több ilyen eset volt, mint két éve.

A Rethink Mental Illness nevű jótékonysági szervezet adatelemzése szerint a legnagyobb emelkedést az első nagy országos lezárást követően tapasztalták a britek még a tavalyi év során, a járvány kitörését követően nem sokkal.

A szervezet arra is kérte a brit kormányt, hogy fektessenek be többet a lakosság mentális és lelki egészségébe, hogy ennek további romlását a jövőben meg lehessen akadályozni. Ezek a statisztikák ugyanis bizonyítják, hogy a járvány mennyire pusztító hatással volt az emberekre ilyen téren.

Egy korábbi tanulmány a szorongás és a depresszió kapcsán is kimutatta a számottevő emelkedést, 2020-ban például csak a briteknél 76 millióval több szorongásos és 53 millióval több depressziós embert találtak, akik a járvány nélkül nem lettek volna azok.

A pszichózis viszont azért is különösen veszélyes, mert az konkrétan az „őrület” jele is lehet: skizofréniának, bipoláris betegségnek vagy nagyon súlyos depressziónak egyaránt lehet tünete, amelyek sokszor pszichiátriai kezelést igényelnek.

A pszichózist ráadásul a legkülönfélébb tényezők előhozhatják a traumáktól kezdve az extrém stresszen át az alkohol- vagy kábítószer-használatig. A pszichózis pedig több alkalommal is bűncselekmény elkövetésébe vagy öngyilkosságba kergetett embereket.