Egyre nagyobb problémát jelentenek Indiában a hamisított koronavírus elleni vakcinák

A mobil oltócsapat orvosa az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával oltja be az Ungvári Nemzeti Egyetem orvosi karának tanárát az intézmény dékáni hivatalának egyik termében kialakított oltóponton 2021. március 30-án. MTI/Nemes János
not image

Kolláth Benjámin

2021. augusztus 19. - 09:26

Ismét forgalomban lévő hamisított koronavírus elleni oltásokat találtak Indiában, ahol már sokadik alkalommal kellett intézkedni hasonló csalás miatt.

Indiában és Ugandában is COVID-19 elleni vakcinák hamisított változatát fedezte fel az Egészségügyi Világszervezet, jelentették be még hétfőn. A hamisítványokat az elsősorban Indiában használt Covishieldként árulták. Az azt gyártó Indiai Szérumintézet is megerősítette, hogy nem általuk gyártott vakcinákról van szó, írja a The Independent.

A WHO jelezte, az említett termékeket július és augusztus között jelentették számukra és leszögezte, jelenlétük a piacon „súlyos veszélyt jelent a globális közegészségügyre”. Óvatosságra intettek minden, a hamis termékekkel esetlegesen foglalkozó országot, egészségügyi központot, kereskedőt és gyógyszertárat.

Nem ez az első vakcinákkal kapcsolatos csalás a járvány ideje alatt Indiában, rengeteg esetről tudni, ahol egyéneknek, vagy jelentős pénzért egész lakóközösségeknek adtak be hamis vakcinákat.

Az első ilyen eset júniusban közel kétezer embert érintett, vélhetően egyszerű sóoldatot adtak be itt az áldozatoknak. Ebben az ügyben 14 embert vettek őrizetbe, miután kiderült, nem is olthatnának.

A figyelmeztetésre az indiai egészségügyi minisztérium egyelőre még nem reagált hivatalosan, de egy helyi lap kérdésére egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő azt mondta, hogy már folyik a nyomozás az ügyben.