Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Környezeti katasztrófa fenyeget, miután elsüllyedt a húszik által megtámadott „Rubymar”

Lehetséges környezeti katasztrófa fenyeget, miután az Ádeni-öbölben egy húszi rakétatámadás következtében elsüllyedt a Rubymar nevű, 21 ezer tonna műtrágyát szállító brit teherhajó.

Fotó: Unsplash/Francois Falanga
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

Az incidens miatt az amerikai hadsereg és környezetvédelmi csoportok is figyelmeztetést adtak ki a Vörös-tenger lehetséges szennyezésének kockázata miatt. A Rubymar, amely az Egyesült Arab Emírségekből Bulgáriába tartott,  február 19-én került kritikus helyzetbe, amikor egy ballisztikus rakéta eltalálta.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint a hajó fedélzetén lévő, most a tenger fenekén lévő ammónium-foszfát alapú műtrágya komoly környezeti kockázatot jelent, a kockázat azonban túlmutat a környezetvédelmi aggályokon, mivel az elsüllyedt hajó navigációs veszélyt is jelent a régió forgalmas hajózási útvonalain áthaladó más hajók számára. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A Maxar Technologies által közzétett műholdfelvételek üzemanyag-szivárgást mutattak ki a roncsból, ami fokozza a közelgő ökológiai katasztrófától való félelmet, de a Greenpeace környezetvédelmi szervezet is szörnyű következményekre figyelmeztetett.

A geopolitikai kontextus tovább bonyolítja a helyzetet, mivel az Irán által támogatott húszi milícia az Izrael és a Hamász között tavaly októberben kezdődött konfliktus nyomán fokozta tengeri támadásait. A stratégiai tengeri folyosón, amely jellemzően a globális tengeri kereskedelem tizenkét százalékát bonyolítja, csökkent a forgalom, mivel a hajózási társaságok a megnövekedett kockázatok miatt igyekeznek elkerülni a területet