Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Kormányzati jelentés: az USA felmelegedése jóval gyorsabb, mint a globális átlag

Az amerikai kormány által frissen kiadott jelentés riasztó képet fest az ország helyzetéről a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Fotó: Depositphotos
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy, a Guardian által is szemlézett, az Egyesült Államok kormánya által készített és kiadott hiteles jelentésből derült ki, hogy az USA gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, lakossága pedig „messzemenő és súlyosbodó” következményeket szenved el az éghajlati válság miatt, s még rosszabb következményekkel kell számolnia.

A Nemzeti Éghajlatértékelés névre keresztelt friss jelentésben rámutattak, a hatalmas ország minden szegletét „egyre károsabb hatások” sújtják, a szélsőséges hőségtől és a tengerszint emelkedésétől kezdve a floridai extrém hőségen át az alaszkai halállományok kimerüléséig és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának fokozódásáig. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A dokumentumban hangsúlyozták, a bolygót felmelegítő amerikai kibocsátás a 2007-es csúcspont óta csökkent ugyan, ám még ez sem elegendő a katasztrofális éghajlatváltozás elhárítására irányuló nemzetközi célkitűzések teljesítéséhez. Kiemelték, a szén-dioxid-kibocsátás komolyabb mértékű csökkentése nélkül „az Egyesült Államokat fenyegető súlyos éghajlati kockázatok tovább növekednek”.

Azt is megállapították a jelentésben, hogy még ha az üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen csökken is, az éghajlatváltozás hatásai a következő évtizedben tovább erősödnek, rámutatva, hogy az USA, valamint a más országok által hozott döntések „meghatározzák az éghajlatváltozás és a kapcsolódó hatások pályáját az elkövetkező generációkra”.

Az amerikai szövetségi kormányzat több mint 750 szakértője állította össze a kongresszus által előírt éghajlat-vizsgálat ötödik kiadását, mely az éghajlattal kapcsolatos tudományos eredmények kimerítő kivonatát tartalmazza egy olyan nyár után, mely olyan katasztrofális eseményekkel telt, mint a Hawaiin pusztító erdőtüzek, az amerikai erdőtüzek fojtogató füstje a városokban és a több alkalommal is rekordot döntött hőmérsékleti maximumok.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.