Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Kormányinfó: a kormány „növekedési pályára állította a gazdaságot”

Fotó: MTI/Kovács Attila
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Varga Mihály részletezte a jövő évi költségvetés-tervezetet a rendkívüli Kormányinfón.

A 2024-es költségvetés-tervezet ismertetését azzal folytatta a pénzügyminiszter, a kormány célja továbbra is az, hogy a határokat biztonságban tudhassuk. A „brüsszeli elhibázott szankciós politika” kapcsán Varga úgy fogalmazott, ennek következményeképpen egész Európában jelentősen emelkedtek az energiaárak.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Varga megjegyezte, a 2013 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően „a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unión belül”. Ennek fenntartása érdekében jövőre is marad a rezsivédelmi alap, melynek célja, hogy „a kormány az elmúlt évekhez hasonlóan védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével kapcsolatban”.

Az alapot továbbra is az extraprofitadókból és „egyéb bevételekből” fogja finanszírozni a kormány. Varga hangsúlyozta:

„Továbbra is elvárjuk, hogy azok a szektorok járuljanak hozzá az ország védelméhez, amelyek ebben a helyzetben extra profitra tesznek szert.”

Hozzátette, a kormány „lehetőséget lát arra”, hogy ezek a terhek csökkenjenek a következő években, „hiszen egyfajta piaci konszolidációt azért látunk”, tehát a 2024-es költségvetésben megkezdik ezeknek a plusz terheknek a kivezetését. Varga szerint a kormány „növekedési pályára állította a gazdaságot”, amit a járvány ellenére is megőriztek.

A pénzügyminiszter közlése szerint az akadályok és nehézségek ellenére 2022-ben is jól teljesített a magyar gazdaság, 4,6 százalék volt a gazdaság növekedése. Varga leszögezte, a kormány célja továbbra is az, hogy elkerülje a gazdasági visszaesést, „és a növekedés idén is folytatódjon”.

Terveik szerint az idei tervezett 1,5 százalék fog teljesülni, míg 2024-ben egy „ennél jóval magasabb gazdasági növekedés” valósulhat meg, ennek mértékét várhatóan 4 százalék körülire becslik. Eközben az államháztartási hiányt 3 százalékra kívánják mérsékelni, az államadósságot 66,7 százalékra, míg az inflációt 6 százalékra kívánják letörni.