Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $
Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án. A december 5-én hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Gulyás Gergely miniszter vezetésével rendkívüli Kormányinfót tartott a magyar kormány kedd késő este, nem sokkal 22 óra 30 perc után.

A kedd késő este tartott Kormányinfón Gulyás Gergely mellett Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója volt jelen, ami erősen arra engedett következtetni, hogy a jelenlegi üzemanyaghelyzet lesz a fő téma.

A hivatalos bejelentés szerint a kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot! Gulyás azt mondta, bekövetkezett az, amitől tartottak, és a Mol üzemanyagiport nélkül nem tudja megoldani egyedül az üzemanyag-ellátást. Emiatt a magyar kormány elfogadta a vállalat javaslatát, és kivezeti a benzinárstopot.

A Mol bejelentette, eddig bírták, elmentek a falig, egyedül már nem tudják biztosítani az ellátást, de mindent megtesznek azért, hogy a helyzet javuljon, ám a helyzet jelenleg kritikus.

A 70-es és 80-as évek óta nem voltak ilyen sorok a kutakon

Az egyetlen megoldást az import visszahozása jelenti, ami a benzinárstop mellett nem volt lehetséges, most viszont azzá válik. A Mol szerint, ha visszahozzák az importot, akkor lesz elég áru, mialatt folyamatosan dolgoznak az finomító helyreállításán. Legutóbb hasonló sorokat a kutakon a 70-es és a 80-as években lehetett látni, ami sokak számára ismeretlen volt, most pedig napi szinten szembesülnek ezzel az emberek.

A Mol hangsúlyozta, Magyarországnak vannak alternatív megoldásai más helyzetekre, de egyik pillanatról a másikra nem állhat vissza az import. Arra számítanak, hogy a következő év elején stabil importtal megtámogatott üzemanyagpiaccal rendelkezzen Magyarország, és ekkor jelentősen magasabb készlet is állhat majd rendelkezésre.

641 forintos benzin és 699 forintos dízel

A Mol és Magyarország egyik fő célja, hogy a következő brüsszeli döntések, a súlyos februári szankciók életbe lépése előtt stabil lábakon álljon az üzemanyaghelyzet. Ami a Mol kutakat illeti, a ma 23 órától életbe lépő régi-új szabály után 641 forint lesz a benzin literje, míg a dízel 699 forintba kerül.

Hernádi biztos benne, hogy az importőrök vissza fognak térni a magyar piacra, ami fontos volt számukra, és rövidesen javulni fog a helyzet, de normális stabilitás csak 1-1,5 hónapon belül érhető el. A Mol nem számít arra, hogy megismétlődik a sokkszerű pánikvásárlás a kutakon azzal, hogy kivizitek a benzinárstopot.

A Mol bízik benne, hogy napokon belül teljes kapacitással működhet a nagy finomítójuk, ami a magyar piacra fog termelni, és visszatölthetik vele a tartalékokat, kiegészülve az import üzemanyagokkal.

Sokba került a Molnak az üzemanyagárstop

Gulyás azt mondta, a kormány a szíve szerint a végtelenségig megtartották volna az üzemanyagárstopot, de a kialakult helyzet miatt ez már nem volt lehetséges. Azt viszont eredményesnek tartják, hogy 13 hónapon keresztül képesek voltak segíteni a családoknak az olcsóbb üzemanyag biztosításával.

A Mol elismerte, fájdalmas időszak volt számukra a benzinárstop, nagy veszteséget szenvedtek el miatta, de nem ezt nézik elsősorban, hanem az ellátás biztonságát, és pontosan emiatt is jelezték a kormánynak, hogy nincs tovább. Jelezték, már nem kockázatról van szó, hanem egy bekövetkezett eseményről, és a kormánynak lépnie kell, amit azonnal megtettek.

A kisebb beinzkutaknak szintén üzentek, miszerint keressék fel a régi kapcsolataikat, és az importon keresztül jussanak hozzá még több üzemanyaghoz. A jelenlegi készletek bőven elengedőek ahhoz, hogy több hónapon keresztül az ország üzemanyag-ellátása biztosított legyen, ami nem a Molra vonatkozik, hanem a stratégiai készletekre. A magyar állam az osztrákoknak is adott kölcsön gázolajat, akiknek az év végéig kell mindezt visszapótolniuk.

500-700 millió dolláros fejlesztésre lehet szükség

A kormány folyamatosan figyeli a helyeztet a többi árstop kapcsán, és ennek megfelelően hoz döntéseket. Jelenleg azonban egyelőre csak a benzinárstopot törölték el, de ha bármelyik más termék esetén is sérül az ellátás biztonsága, döntések születhetnek.

Hernádi elárulta, ami az alternatív beszerzések területét illeti, azokat még ki kell építeni, és komoly beruházásokra van szükség. Ez egyrészt nagy összeget ölel fel, illetve évekbe telik a fejlesztés megvalósítása. Összesen 500-700 millió dollárról beszélt a Mol vezére az előrejelzésük alapján, valamint 2-4 évről, ami alatt elkészülhetnek ezek a fejlesztések, melyeken keresztül nem orosz olaj is érkezhetne nagyobb mennyiségben és folyamatosan.