Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,44 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
462,13 Ft
Bitcoin
62,453 $

A kormány újabb konzultációt indít, ezúttal a zöldenergiáról

Kedden jelentették be, hogy újabb konzultációt indít a kormány.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára kedden egy, a Facebook-oldalára feltöltött videójában jelentette be, hogy a kormány online konzultációt indít „13 fontos kérdésben a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig”.

A videóban Steiner közölte, a kormány álláspontja szerint a biztonságos, tiszta és megfizethető ellátás érdekében hosszabb távon is a napenergia és az atomenergia kettőse a legjobb megoldás, hozzátéve, hogy a kormány szerint megkérdőjelezhetetlen a paksi atomerőmű jelentősége a nemzeti energiamixben.

Ennek kapcsán megjegyezte, a jelenlegi négy blokk a hazai áramtermelés felét, a belföldi fogyasztás több mint harmadát biztosítja. Azt is közölte az államtitkár, hogy a fenntartható atomenergia nélkül a sikeres zöld átállás sem képzelhető el, s az energiafüggetlenség sem.

Megjegyezte, ezért készítik elő a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítását, és ezért építik meg a Paks2-t. Hangsúlyozta, „így jelentős mennyiségű földgáz felhasználását válthatjuk ki, és érdemben csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást”. A zöldenergia-konzultáció online kérdőívét április 15-éig lehet kitölteni.