Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Jövőre kivezetik az extraprofitadók egy részét, Varga szerint stabil a költségvetés

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a kormány vállalta, hogy a helyreállítási terv részekén 2023 végéig kivezeti az extraprofitadók egy részét, 2024-től már nem lesznek ilyen adótételek.

Varga Diána, az RSM vezető adómenedzsere az InfoRádiónak nyilatkozva osztotta meg, hogy miután a kormány a helyreállítási terv kapcsán kötelezettséget vállalt arra vonatkozóan, hogy a kivetett extraprofitadók egy részét kivezeti 2023-ban, több ilyen adótétel már nem lesz 2024-ben:

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

“Megjelent a kormányzati dokumentum, Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve, mely rögzíti azokat a különadókat, amiket átmenetinek tekint a kormány, és ígéri ezeknek az eredeti határidőben történő megszüntetését. Ez a határidő 2023 év vége.”

Az adószakértő úgy látja, a legfontosabb a biztosítók, illetve a pénzügyi szervezetek extraprofitadója, e szektorokon belül pedig megszüntetésre kerülne

  • a hitelintézetek különadója;
  • a pénzügyi vállalatok különadója;
  • a pénzügyi tranzakciós illeték;
  • valamint a biztosítási pótadó.

A dokumentumban az energetikai vállalkozások extraprofitadója is szerepel, melynek kapcsán a szakértő kitért az energiaellátók jövedelemadójára és a kőolajtermék-előállítók extraprofitadójára, ezeknek szabályait ugyanis december 7-én módosították.

A módosítás óta a kőolaj-előállítók különadójának mértéke a korábbi 40 százalék helyett 95 százalék, az energiaszolgáltatók különadója pedig a korábbi 31 százalék helyett jelenleg 41 százalék – a helyreállítási terv kapcsán tett kötelezettségvállalások szerint azonban ezek mértékét a korábbi szintre fogják csökkenteni.

A kiskereskedelmi szektor esetében pedig 2023-ban az egyszeri pótadó helyett sávos teher lesz, míg a távközlési szektor és a gyógyszergyártók adója kivezetésre kerül jövőre.

Varga Mihály pénzügyminiszter eközben a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatón Budapesten hétfőn kijelentette, az ország biztonságos működéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil.

Kiemelte, a kedvezőtlen nemzetközi környezetben is folytatja a kormány a hiány és az államadósság csökkentését. Hozzátéve, hogy a költségvetés hiánya 2023-ban 3,5 százalék lesz az idei évre várható 4,9 százalék után, az államadósság pedig a tavaly év végi 76,8 százalékról 74 százalékra csökken 2022 végére.