Fontos szerepük lehet az omega-3 zsírsavaknak a koraszülés megelőzésében
A táplálékkiegészítő szedését követően azok a nők, akik vérében korábban alacsony volt az omega-3 zsírsavszint, 77 százalékkal kisebb eséllyel hoztak világra koraszülött gyermeket.
Egy ausztrál kutatás során megállapítást nyert, az alacsony omega-3 zsírsavszinttel rendelkező terhes nők körében körülbelül 14 százalékkal csökkenthető a koraszülés esélye, amennyiben gondoskodnak a zsírsav pótlásról. Ez a felfedezés ihlette a világ első olyan szűrési és kezelési programját, amely a várandós nők omega-3 szintjét vizsgálja Dél-Ausztráliában.
A főleg halakban található omega-3 zsírsavak köztudottan védik a szív és agy egészségét, és bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan is, hogy a terhesség ideje alatt is nélkülözhetetlenek. Megfigyelések támasztják alá, hogy a rendszeresen halat fogyasztó várandós nők esetén kisebb a koraszülés kockázata.
Néhány évvel ezelőtt Maria Makrides, a Dél-Ausztrál Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet munkatársa 5 500 nő bevonásával kutatásba kezdett, és az egyik csoportnak 1 grammos omega-3 kapszulákat, a másik csoportnak pedig placebót kezdett adagolni még a terhesség 20. hetének elérése előtt. Az eredmény szerint azok a nők, akik vérében eredetileg alacsony volt a zsírsavszint, 77 százalékkal kisebb eséllyel hoztak világra a vártnál korábban a gyermeküket.
A kísérlet arra is rámutatott, az eredetileg is magas omega-3 szinttel rendelkező nők esetén növekedett a koraszülés kockázata. Ez azt sugallja, csak az alacsony zsírsavszinttel rendelkező terhes nőknek szabad javasolni az étrendkiegészítő szedését, bár a kis dózist tartalmazó multivitaminok megfelelőek lehetnek a magas zsírsavszinttel rendelkező nők számára is.
Az eredmények elősegítették egy szűrőprogram elindítását, amely ingyenes vérvizsgálatot kínál az állapotos nőknek. 2021 májusa óta körülbelül háromezren vettek részt a szűrésen, és eddig 17 százalékról derült ki, hogy a vérükben alacsony az omega-3 zsírsavak szintje. Becslések szerint ezzel a vizsgálattal és kezeléssel minden 7. koraszülés megelőzhető Dél-Ausztráliában – számolt be a New Scientist.
Nem világos, hogyan befolyásolják az omega-3 zsírsavak a koraszülést, egyes bizonyítékok szerint azonban hatással vannak a méhösszehúzódásokra és a szülés előtti változásokra a méhnyak területén. A koraszülés növeli a csecsemők halálozásának vagy egészségkárosodásának kockázatát, jelenleg azonban kevés hatékony módszer létezik a megelőzésre; a szakértők szerint ezek megtalálása az egyik legnagyobb prioritás az anyák és gyermekek védelmében.