Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Konténerhajó okozott fennakadásokat a Szuezi-csatornán

TÉMÁK:
#szuezi-csatorna
Fotó: Brendan Cruise/Twitter
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A világ legnagyobb konténerhajóinak egyike zárta el a Szuezi-csatornát kedden, miután zátonyra futott.

A 220 ezer tonnát nyomó, 400 méter hosszú úgynevezett “megahajó” zátonyra futott a Szuezi-csatornán, ezzel akadályozva a közlekedést mindkét irányba. A világ legnagyobb konténerhajóinak egyike, az Ever Given csatornát felügyelő hatóságok azért “ragadt be”, mert a legénység elvesztette az irányítást a jármű felett a szél és a porvihar miatt. 

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Nyolc vontatóhajó dolgozott az Ever Given szabadságának visszanyerése érdekében, amely az Ázsia és Európa közötti kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalat zárta el teljes mértékben. A hivatalos egyiptomi statisztikák szerint a Szuezi-csatornán 2019 óta minden egyes nap körülbelül 50 hajó halad át. 

A The Guardian tudósítása szerint a dubai székhelyű vízi közlekedési társaság, a GAC közölte, hogy az Ever Givent részben sikerült elmozdítani és a csatorna szélére terelni. Amint sikerült a hajót, mint akadályt elhárítani, visszaáll a forgalom.

A Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), vagyis a megahajó technikai üzemeltetője elmondta, hogy a jármű kedden a hajnali órákban futott zátonyra. Hozzátették: a hajó legénysége nem sérült meg, és szennyeződésről sem tettek jelentést.

Az Ever Given az újonnan megnevezett kategória, az ultranagy konténerhajók csoportjába tartozik, melyek közül több olyan méretű, hogy a Panama-csatornán nem lehetséges a közlekedésük, amely az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt köti össze. Az Ever Given több száz konténert szállít Kínából Rotterdamba. 

A Szuezi-csatorna a világ legfontosabb vízi útjainak egyike, a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között biztosítja a forgalmat az ázsiai kereskedelem számára. 190 kilométer hosszú, 24 méter mély, 205 méter széles, és egyetlen nap alatt több tucat hatalmas méretű konténerhajó utazik át rajta.