Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Komoly összegű adójóváírás várható a nyugdíj-megtakarítások után

Az érintettek átlagosan 54 ezer forintos adójóváírást kaptak tavaly, idén is szép összegre számíthatnak.

Fotó: Depositphotos
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Grantis közlése szerint februárban érkeznek a nyugdíjcélú megtakarítások után járó igazolások, melyek alapján ellenőrizhető lesz a személyi jövedelemadó visszatérítés: mint ismert,

  • az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évi maximum 150 ezer forintot;
  • a nyugdíjbiztosítással rendelkezők legfeljebb 130 ezer forintot;
  • míg a nyugdíj-előtakarékossági számlán takarékoskodók maximum 100 ezer forintot igényelhetnek vissza.

Azok pedig, akik egyszerre több megtakarítási formát is kombinálnak, akár évi 280 ezer forintos adójóváírásra is jogosultak lehetnek. Mint ismert, az szja-bevallási tervezet a NAV tájékoztatása szerint legkésőbb március 15-ig elérhető lesz az Ügyfélkapun, de postai úton, papíron is lehet kérni a bevallást.

A közvetítőcég szakértőinek beszámolója szerint a takarékoskodók bevallásukban 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseik után kívánták érvényesíteni a legtöbb kedvezményt, 716 ezer adófizető összesen 32,6 milliárd forintot. Ezt követték a nyugdíjbiztosítások 365 ezer fővel és 19,2 milliárd forinttal. A nyugdíj előtakarékossági számlások azonban csak 31 ezren voltak, akik 2,2 milliárd forintot igényeltek tavaly a 2022-es befizetéseik után.

A Grantis megkeresésére a NAV megosztotta, a bevallások alapján összesen 54 milliárd forint adójóváírásra voltak ténylegesen jogosultak az adófizetők a nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj előtakarékossági számlák után, és 988 ezer fő részesült 2023-ban szja-visszatérítésben, hangsúlyozva, hogy az egy főre jutó adójóváírás összege 54 ezer forint volt.