Komoly környezetvédelmi károkat okozhatnak a jövőbeni űrutazások

Kiss László

2019. november 16. - 16:24

Amíg mindenki nagyszerű előrelépésnek tartja, hogy a technológia mára eljutott arra a szintre, hogy az űrutazás akár hétköznapi programmá is válhat, addig vannak, akik az érem másik oldalát is megvizsgálták.

Az űrturizmusban fantáziát – és természetesen pénzt – látó vállalatok köre egyre csak nő, ám komoly problémát okozhat, hogy a turisták világűrbe történő juttatása a környezetre kifejezetten káros hatással lehet. Vegyük példaként a SpaceX Falcon 9-es rakétáját, amelynek csak a kilövése annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint 395 tengerentúli repülőjárat összesen – számolt be róla a Common Dreams.

A SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic és más vállalatok a fentiek fényében komoly pofont oszthatnak ki a klímavédelemnek, miközben másrészt, egyéb projektek révén ők maguk is támogatják a klímaváltozás hatásait enyhítő intézkedéseket.

A Champion Traveler által elvégzett számítás szerint egyetlen egy űrutazás annyi szén-dioxidot juttatna a levegőbe, mint 73 autó egy teljes év alatt. Ha figyelembe vesszük, hogy csak a SpaceX két tucat indítást tervez a Starlink műholdas hálózat kiépítése miatt és hozzáadjuk a más vállalatok által végzett teszteket, egyértelművé válik, hogy az általuk generált üvegházhatású gázok mértéke jóval meghaladja az elfogadható szintet.