Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,644 $

Sorra tűnnek el a falusi kiskocsmák – mi állhat a háttérben?

Vannak, akik hiányolják a kikapcsolódás ezen lehetőségét, míg mások szerint örömteli, hogy a kocsmázás háttérbe szorult.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az iskolák, óvodák, posták, boltok, takarékszövetkezeti fiókok után egyre több kistelepülésen tűnnek el az igazi falusi kiskocsmák, presszók vagy éppen talponállók. Az alkoholfogyasztás visszaszorítása szempontjából akár jó is lehet a folyamat – jegyzik meg az ATV Híradó riportjában.

Ám sok olyan község van, ahol ezek a helyek voltak az utolsó közösségi terek, ahová az emberek nemcsak az ivás miatt tértek be, hanem a különféle programok miatt. A kiskocsmák bezárásával pedig ezek a lehetőségek is megszűnnek. Somogyban, az 1200 fős Mezőcsokonyán például korábban több presszó is üzemelt.

Mostanra viszont egy sem maradt. Ballér Péter polgármester szerint hiányzik a településről a presszó, ahova beülhetnének egy kávéra, üdítőre, mert nem mindenki számára az alkoholfogyasztásról szóltak ezek a helyek. „Ez egy megszokott összejöveteli hely volt, nem csak az italosok számára” – mondta.

„Hanem azoknak is, akik beszélgetni szerettek. Ők is hiányolják ezt. Sajnos eljutottunk ide, hogy valamikor négy kocsmánk volt és most már egy sem üzemel” – fogalmazott. De a Híradóból az is kiderül, Nógrádban szintén egyre több településről tűnnek el a szórakozóhelyek. Például a Szécsényhez tartozó Benczúrfalváról is utazni kell, ha valaki be szeretne ülni valahova egy kávéra.

Emellett Szabolcsban a Vásárosnaményhez tartozó Gergelyugornya is kocsma nélkül maradt. Itt ugyan nyáron a Tisza miatt több szórakozóhely is nyitva tart, de szezonon kívül itt sincs hová beülni. Egyesek szerint az utóbbi években megváltoztak a szokások, a kocsmák számának csökkenése pedig több dologgal is összefügghet.

Például azzal, hogy egyre többen inkább otthon szeretik tölteni a szabadidejüket, vagy online élnek közösségi életet. Ugyanakkor vannak, akik hiányolják a kikapcsolódás olyan formáját, mint a kocsmázás, míg Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere szerint örömteli, hogy ez háttérbe szorult, mert az emberek így több időt töltenek a családjukkal.