Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,089 $

A klímaváltozás miatt egyre veszélyesebbé válik a túrázás az Alpokban

Thomas Figl szerint „a jég a hegyeket összetartó ragasztó, és ez a ragasztó most lassacskán elfogy”.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Svájci Turistaegyesület (SAC) nyári sportok biztonságáért felelős vezetője, Rolf Sagesser kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre veszélyesebbé válik a túrázás és a hegymászás az Alpokban. „Teljesen nyilvánvaló, hogy nő a veszély a hegyekben” – szögezte le.

Ezzel a Salzburgi Hegyivezetők Szövetségének elnöke, Wolfgang Russegger is egyetértett, mondván, a klímaváltozás miatt a gleccserhasadások is gyakoribbá váltak, vagyis a gleccserekhez vezető túra veszélyesebb, mint korábban – írta a hirado.hu az MTI beszámolója alapján. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Hozzátette, sokan viszont mindenképp látni szeretnék a hegyi gleccsereket, mielőtt elolvadnak. Ezt mutatja az is, hogy egyre többen veszik igénybe hegyivezetők segítségét, emiatt azonban a hegymászó szezonban nem túl könnyű vezetőket találni.

Többen alábecsülhetik az ilyen túrák jelentette veszélyeket

Mindemellett nőtt a viharok és heves esők kialakulásának esélye is, néhány hegyi út pedig már nem biztonságos. Russegger úgy véli, sokaknak sem előismerete, sem ideje nincs arra, hogy alaposan felkészüljön a hosszabb hegyi utakra, és alábecsülik az ilyen túrák jelentette veszélyeket.

Annak érdekében, hogy érzékeltessék a veszély nagyságát, a szakértők többek között a tiroli Fluchthorn-hegységben júniusban bekövetkezett balesetet emelték ki, ahol a fagyott permafroszt felolvadása miatt gyakorlatilag egy teljes csúcs zuhant a mélybe.

„A jég a hegyeket összetartó ragasztó, és ez a ragasztó most lassacskán elfogy”

– fogalmazott Thomas Figl tiroli geológus.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Helyszíni videó a hajnalban történt súlyos budapesti balesetről

Szombat hajnalban két autó ütközött össze egymással Budapest XVIII. kerületében, mindkét jármű totálkárosra tört.

A Manchester City egyik legjobb játékosa távozni akar

Váratlanul benyújtotta távozás szándékát a Manchester City egyik legjobb játékosa, ami komoly fejtörést okozhat Pep Guardiolának.